Postoji li osetljivost na gluten?

0

Kako sve više i više ljudi izbacuje gluten iz ishrane, možda se pitate da li imate kakve istine u toj najnovijoj nutricionističkoj modi. Postoji li zaista osetljivost na gluten i da li ona sve češća?

Odgovor je jednostavno – ne.

Tek jedan odsto ljudi zaista ima celijakiju – retki genetski poremećaj zbog kojeg su netolerantni na gluten, ali nije zabeležen njihov porast. Drugim rečima, među stotinu ljudi, tek jedan možda ima celijakiju. Osim toga, u studiji objavljenoj prošlog meseca, rečeno je da je postotak ljudi sa ovim poremećajem nepromenjen od 2009. godine.

A što se tiče svih onih koji nemaju celijakiju, ali kažu da su „osetljivi“ na gluten, studija iz 2013. godina sa Univerziteta Monash takođe kaže da ni to po svoj prilici nije istina.

Šta se zapravo događa kad ljudi prestanu da jedu gluten?

Alan Levinovitz, profesor na Univerzitetu Džejms Medison koji je proučavao vezu između religije i hrane, kao i autor knjige „Glutenska laž“, kaže da se zapravo radi o mešavini psihologije i promene u ponašanju.

U knjizi Levinovitz razgovara sa gastroenterologom Peterom Gibsonom, autorom studije koja tvrdi da je osetljivost na gluten najverovatnije laž.

Gibson kaže da je pravi razlog zašto se ljudi osećaju bolje nakon što iz prehrane izbace gluten naprosto ta što su promenili način prehrane.

Postoji li osetljivost na gluten? - Pixabay
Postoji li osetljivost na gluten? – Pixabay

„Ti su ljudi odlučili da iz ishrane izbace brzu hranu i da jedu zdravije. Pročitali su nešto o ishrani bez glutena i pojačali unos voća i povrća, a ustvari su počeli da se bolje hrane“, kaže on.

Drugim rečima, iako se može činiti da vam je odustajanje od glutena pomogao da smršate, možda se radi o kombinaciji više drugih stvari.

„Lako je okriviti gluten, ali možda se samo radi o tome da ste počeli da birte kvalitetnije namirnice. Međutim, ovakvo objašnjenje ljudi teško prihvataju i vrlo nerado propituju svoju dijagnozu koju su sami sebi postavili. Niko ne želi da prizna da je njegova zaluđenost bezgluteinskom ishranom čisto psihološke prirode“, kaže Levinovitz.

Osim toga, povezivanje ishrane sa fizičkim simptomima je izuzetno teško. Studije su pokazale da je ljudima izuzetno teško prisetiti se što su i kad jeli, kao i izbaciti šta je zdravo, a šta nije. Stoga je uvek bolje kad se ljudi drže nauke, umesto da sami sebi postavljaju dijagnoze.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.