Ljudski organizam pretvara beta karoten u vitamin A
Tokom leta smo izloženi sunčevim zracima mnogo više nego u ostalim godišnjim dobima. Zbog toga je vrlo važno da se koža “nahrani” na pravi način.
Idealna hrana za kožu je beta-karoten.
Beta-karoten (neaktivna forma vitamina A – provitamin vitamina A) je biljni pigment narandžaste (varira od žute do crvene) boje koji je nalazi u velikim količinama kako u povrću tako i voću.
Ljudski organizam ga pretvara u vitamin A.
U najvećim količinama ga ima u šargarepi, a pored nje se mogu izdvojiti i : breskva, kajsija, dinja, kao i drugo voće i povrće narandžaste boje.
Beta-karoten povećava količinu melanina – pigmenta koji deluje kao prirodna zaštita protiv štetnih UV zraka. Unošenje veće količine prirodnog beta-karotena povoljno utiče na brže tamnjenje kože, sprečava alergijske reakcije, starenje kože, vezuje slobodne radikale, i naravno, jača imunitet.
Takođe povoljno utiče i na regeneraciju kože i sluzokože – beta karoten ima vrlo jak uticaj na mlade ćelije i pomaže im da brže sazre i zamene stare i odumrle ćelije. Preporuka je da se beta-karoten kombinuje sa vitaminom E (masnoća koja se u većim količinama nalazi u biljnim uljima, ali i sirovim semenkama suncokreta, pšeničnim klicama, jajima…) i vitaminom C jer i oni povoljno deluju na zaštitu kože.
Ljudski organizam najbolje apsorbuje vitamine i minerale iz prirodnih sokova.
Najbolje je konzumirati sveže ceđene sokove.
Ali s obzirom da beta-karoten podnosi visoke temperature – termostabilan je, nema bojazni da će se uništiti kuvanjem.
Ukoliko niste u mogućnosti da svakog dana pravite sveže sokove, pripremite ga po sledećem receptu.
Neophodni sastojci:
- 500 g šargarepe
- 300 g breskvi
- voda po potrebi
- med i limun po želji
Priprema:
- Breskve oljuštite i prokuvajte kratko (jedan ključ) u malo vode (oko 2 dl).
- Izmiksajte ih.
- Šargarepu iscedite u sokovniku.
- Sipajte u sok od breskve, dodajte oko 1 l vode i ponovo prokuvajte kratko.
- Po želji, u prohlađen sok možete dodati med i sok od limuna.
- Ako nemate sokovnik, barenu šargarepu možete izblendirati zajedno sa breskvom, ali napominjem da ukus i tekstura soka neće biti isti.
- U tom slučaju koristite 200 g šargarepe.
- Količina vode je data okvirno. Dodajte onoliko vode koliko odgovara vašem ukusu.
- Ukoliko se pripremate za odlazak na more ili negde gde ćete više vremena provoditi na Suncu, pripremite i zaštite svoju kožu na vreme prirodnim putem.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!