Recept za puding od šljiva, sadrži osnovu od piškota, i vrlo jednostavno se priprema. Piškote su u italijanskoj kuhinji osnova za tiramisu, ali, mogu se koristiti za mnoge slične recepte uz sušeno ili sezonsko voće. Recepti za pudinge su popularni u mnogim nacionalnim kuhinjama, pa možemo reći da su i deo internacionalne kuhinje.
Količine sastojaka prilagodite veličini suda u kome spremate, kao i broju gostiju.p
Puding od šljiva sa piškotama – Recepti i Kuvar online
Recept za puding od šljiva, sadrži osnovu od piškota, i vrlo jednostavno se priprema.
- 250 gr suve šljive
- 3 komada jaja
- 100 gr šećer
- 0,5 l mleko (prokuvano)
- 2 kesice vanilin šećer
- 150 gr piškote
- 150 gr suvo grožđe
- 25 gr buter
- crveno vino
- Dobro operite suve šljive i suvo grožđe. Potopite ih u vodu, u odvojene sudove, i ostavite 2 sata da omekšaju. Suve šljive i suvo grožđe ocedite i osušite na papirnom ubrusu.
- U posudi za mešanje umutite jaja i šećer (80 gr šećera za mućenje, a 20 gr ostavite za sud za pečenje) mikserom, sve dok masa ne postane penasta.
- Prokuvajte 1/2 litra mleka. Kad se malo prohladi, dodajte 1 kesicu vanilin šećera i promešajte. Mlako mleko polako dodajte masi umućenih jaja. Masu dobro umutite žicom za mućenje. Kada se masa ohladi, ako se pojavi pena, skinite je.
- Uzmite sud za puding, najbolje polukružnog oblika sa manjim prečnikom. Namažite sud buterom i pospite sa preostalih 20 gr šećera.
- U sud složite jedan red piškota, pa zatim red suvog grožđa i suvih šljiva. Slažite naizmenično, dok ne potrošite sve sastojke.
- Masu mleka i jaja, kašikom polako nalivajte da piškote upiju sve. Puding možete ukrasiti sa suvim šljivama i suvim grožđem, ako je preostalo. Prelijte sa malo crvenog vina, radi arome.
- Zagrejte rernu na 150C. Sud sa pudingom uronite u veći sud, koji je napunjen vodom, pa tako kuvajte puding 10-15 minuta. Puding je gotov kada čačkalica, koju ubodete u puding, ostane suva.
- Kada se puding ohladi, nožem ga pažljivo odvojite od suda, pospite ga kesicom vanilin šećera i poslužite. Možete ukrasiti listovima sveže nane.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!