Punjene bešamel paprike – Ivana Pešić
Punjene bešamel paprike – super ručak!
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Punjene bešamel paprike – Ivana Pešić
- 5 paprika babura
- 300 g mlevenog mesa
- 50 g pirinca
- 50 g soje
- 1 glavica crnog luka
- 1 sargarepa
- 1 jaje
- 40 g margarina
- 2 kasike brasna
- 5 dl mleka
- 150 g kackavalja
- ulje
- suvi biljni zacin
- biber
- Paprike preseći na pola i očistiti od semena. Crni luk sitno iseckati, šargarepu i kačkavalj narendati. Pirinač obariti u slanoj vodi, pa ga ocediti od suvišne tečnosti. Soju preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji 15 minuta, pa ocediti.
- Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu.
- Zatim dodati mleveno meso i kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi, dok meso na pola ne omekša.
- Dodati pirinač i soju, začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem, dok svi sastojci ne omekšaju.
- Gotovu smesu skloniti sa šporeta, prohladiti, dodati jaje i promešati.
- Posebno otopiti margarin, pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje i nastaviti sa kuvanjem, dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
- Polovine paprika napuniti filom.
- Preliti bešamelom i posuti rendanim kačkavaljem.
- Peći u rerni 30 minuta na 180 stepeni.