Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Recept za subotnji ručak: Boranija – zelena, žuta, šarena, okrugla ili pljosnata… Volim ukiseljenu boraniju, ali bez sirćeta. Onako lepo usoljenu uz dodatak mirođije i belog luka.

“Kiseli” se na Suncu par dana. Sada je nisam kiselila već dinstala. “Začinila” sam je sosom od mirođije. Sos od mirođije je moj omiljeni sos i često ga pripremam dok je mirođija mlada. Mada, pored Cice zečice ne mogu da dođem na red kada je u pitanju mirođija.

Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pripremljenu boraniju i sos možete izmešati ili poslužiti kao što sam ja – sipati sos od mirođije preko boranije prilikom služenja.

Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije

Sastojci za dinstanu boraniju:

  • 500 g boranije
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 1/s kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 2 kašike ulja
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci za sos od mirođije:

  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice brašna
  • 1 vezica mirođije
  • 4 dl mleka
  • začini po ukusu: so, biber…

Priprema:

  • Boraniju, šargarepu i beli luk iseckajte, stavite u šerpu, dodajte ulje i dinstajte na srednjoj temperaturi 15-tak minuta uz postepeno dodavanje vode.
  • Boranija treba da bude meka, ali ne prekuvana, a voda treba potpuno da ispari. (Šargarepu možete izrendati.)
  • Za sos propržite brašno i ulje.
  • Dodajte sitno iseckanu mirođiju i postepeno sipajte mleko.
  • Kuvajte na nižoj temperaturi.
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Prilikom služenja u sos od mirođije/boraniju možete dodati sirće i sitno seckan beli luk.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!