Baklava – Krckava – a sočna… Bogata – a ne preslatka… Baklava koju će zavoleti svi već pri prvom zalogaju… Pa da počnemo…
Baklava – Sandra Avtovska – Recepti i Kuvar online
Baklava – Krckava – a sočna… Bogata – a ne preslatka… Baklava koju će zavoleti svi već pri prvom zalogaju… Pa da počnemo…
- 500 gr tankih kora (za baklave)
- 400 gr oraha (mlevenih)
- 150 gr mlevenog keksa (ja najradije koristim plazmu)
- 1 kesica cimeta (kanele)
- 200 gr butera
- 1 šoljica ulja
- 900 gr šećera
- 2 kesice vaniln šećer
- 1 komad limun
- 7 dl vode
- U ciniji pomesati orahe, plazmu i cimet. Kore podeliti u grupice, tako da budu u svakoj po 2, i prekriti krpom da se ne suse.
- Na radnu povrsinu staviti jednu koru, po njoj posuti 1 veliku kasiku nadeva. Zatim, prekriti drugom korom i nju takodje posuti 1 velikom kasikom nadeva tako da svuda ima podjednako. Na donju ivicu kore u debljem sloju posuti 2 velike kasike nadeva. Smotati rolnu i staviti u pleh. Isto uraditi i sa ostalim korama. Paziti da nadeva bude podjednako za sve rolne.
- Kada su sve rolne poredjane u pleh, ostrim nozem iseci na baklavice (velicina je po zelji, ja ih secem sitnije da ima vise). Za to vreme, na tihoj vatri otopiti puter i ulje u serpici. Tako vrelu mesavinu putera i ulja posuti kasikom po svim rezovima i krajevima baklave, tako da svuda prodre puter.
- Baklavu staviti da se pece u zagrejanu rernu na 170 stepeni oo 20 min, tj dok ne dobije zlatkastu lepu boju. Za to vreme napraviti serbet, da bi u isto vreme bila gotova i baklava i serbet.
- U serpicu staviti secer i vodu. Kada pocne da vri, dodati vanilin secer i limun secen na kolutove. Kuvati jos oko 5 min na tihoj vatri.
- Kada je baklava pecena a serbet skuvan, oba ostaviti na stranu nekih 15 min da se prohlade. Tako prohladjen serbet preliti malom kutlacom preo baklava, vodeci racuna da serbet udje u svaki prorez baklava. Limun poredjati kao dekoraciju preko baklava.
- *Vrlo je bitno da se baklava i serbet spremaju u isto vreme, kao i da se hlade u isto vreme. Baklava ce biti ukusna samo ako su i jedno i drugo topli. Ako je serbet vreo a baklava topla, napravice se gnjecavo testo. Zato vodite racuna o tome, vrlo je bitno !
- Baklava je najlepsa kada prenoci u frizideru, i kada se konzumira sutradan.
*** Količina je za otprilike 7 ili 8 rolni koje staju u pleh veličine 35*43cm
Sandra Avtovska
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!