Bataci u aromatičnom puteru – Ivana Pešić
Bataci u aromatičnom puteru – ako nemate vremena možete preskociti mariniranje preko noci i peći pile na jačoj temperaturi, nekih sat i po, ali ako imate vremena savetujem vam da probate ovako jer bataci pečeni duži period na nižoj temperaturi budu sočniji i mekši.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Bataci u aromatičnom puteru – Ivana Pešić
- 1 kg pilećih bataka
- 800 g krompira
- kašike marinada: 2soli
- 1 kašika šećera
- 2 čena belog luka
- biber
- 1 glavica crnog luka
- l oko 1vode
- g aromatični puter: 100putera
- 2 čena belog luka
- kora od jednog limuna
- peršun
- ruzmarin
- so
- biber
- Marinada: Vece pre nego sto cete peci batake,napravite marinadu tako sto u ciniju stavite so, secer, biber, cele cenove belog luka i iseckan crni luk. Prelijte sve sa malo vrele vode,promesajte da se sve fino otopi a onda dodajte ledenu vodu. U marinadu stavite oprane batake. Pokrijte posudu providnom folijom i preko noci ostavite u frizideru.Ujutru izvadite batake i dobro ih prosusite.
- Aromaticni puter: U ciniju stavite puter koji je omeksao na sobnoj temperaturi, dodajte
- rendani beli luk, rendanu koru limuna, persun, ruzmarin, so i biber i dobro promesajte.
- Krompir isecite na kriske pa kuvajte 15 minuta. Zatim ga ocedite i rasporedite u vatrostalni sud. Batake premazite aromaticnim puterom i rasporedite izmedju krompira. Poklopite vatrostalni sud,stavite ga u rernu pa je ukljucite na 180 stepeni i pecite oko sat vremena. Posle tog vremena,s vremena na vreme, premazite batake aromaticnim puterom i nastavite s pecenjem. Posle otprilike 2 sata kad bataci lepo porumene, izvadite vatrostalni sud i ostavite da se prohladi par minuta.