Burek recept (recept za Börek) potiče iz turske kuhinje. Ona je poznata po mnogo vrsta ukusnih pita i peciva, koje su slojevite, i sve pod nazivom “burek” (Buhr-ECK). “Börek” – burek recept je napravljen od slojeva razvijenih kora (nazivaju se yufka ili phyllo). Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom.
Većina ljudi u Turskoj jede burek nekoliko puta nedeljno. Burek je prisutan u svakom domu, poslastičarnicama i pekarama. Porodice često imaju svoje recepte i posedovanje dobrog burek recepta je veština, koja se stiče kroz generacije, i svaka porodica receptu za burek, dodaje sopstveni pečat.
U Turskoj, mnogi kuvari i domaćice samostalno razvijaju kore (yufka), a posebno oni, koji žive u ruralnim područjima. Ali zauzeti gradski kuvari, često odlučuju da kupuju sveže razvijene kore, iz svoje lokalne pekare, gde ‘yufkacı’ (yoof-KAH’-juh) valjaju sveže testo i prave savršene, tanke listove kora, zarađujući tako za život.
U velikim gradovima, takođe možete kupiti vakuum – pakovane, sveže razvijene kore, u većini supermarketa.
Ovaj burek recept je pojednostavljen, za izradu klasične tepsije pite u stilu “Börek’. To je slojevita pita, ispunjena sa belim sirom, (u Turskoj se koristi sir sličan Feta siru), i koriste se gotove sveže razvijene kore iz pekare ili supermarketa. Svaki kuvar ima svoj metod za pravljene bureka. I vi možete da eksperimentišete i da odlučite, koji burek recept je najbolji za vas.
Burek recept – Recepti i Kuvar online
Burek recept (recept za Börek) potiče iz turske kuhinje. Turska kuhinja je poznata mnogo vrsta ukusnih pita i peciva, koje su slojevite, i sve pod nazivom “burek” (Buhr-ECK). “Börek” – burek recept je napravljen od slojeva razvijenih kora (nazivaju se yufka ili phyllo). Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom.
Burek recept, sastojci:
- 800 gr svežih kora za pitu
- 8 dl mleka
- 4 komada jaja
- 125 gr putera (ili margarina)
- 1 kašičica soli
- 0,5 kašičice crnog bibera (ili belog bibera)
- 550 gr belog sira (feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir)
- 4 kašičice peršuna (sitno iseckanog)
Burek recept, priprema:
- U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
- U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.
- Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.
- Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je “zgužvati” i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
- Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira. Rasporedite sir ravnomerno.
- Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.
- Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.
- Pecite burek na 180 C, oko 45 minuta. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.
- Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Burek služite topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!