Tradicionalne Irske palačinke od krompira se prave od mešavine pire krompira i rendanog krompira sto im daje jedinstvenu teksturu i izgled.
Irske palačinke možete jesti za doručak ili večeru, recept možete prilagoditi svom ukusu i kombinovati razne sastojke iz domace ili internacionalne kuhinje.
Irske palačinke od krompira – Recepti i Kuvar online
Tradicionalne Irske palačinke od krompira se prave od mešavine pire krompira i rendanog krompira sto im daje jedinstvenu teksturu i izgled.
- 900 gr krompir (oljuštenog)
- 0,75 šolja mleko
- 1,25 kašičica so
- 1 komad jaje
- 0,33 šolja brašno
- 0,25 kašičica biber
- 1 kašika puter (1-2 kašike, iseckan na sitne kockice)
- Zagrejte rernu na 100°C
- Iseckajte polovinu krompira na krupne kockice i dodajte u šerpu srednje veličine. Posolite po želji i sipajte vode u šerpu tako da nivo vode potpuno prekrije krompir. Na visokoj vatri držite dok ne proključa, smanjite na nižu temperaturu i ostavite da se krčka 8-10 min.
- U medjuvremenu, krupno izrendajte drugu polovinu krompira. Postavite cediljku preko činije ili posude srednje veličine. Dodajte izrendani krompir u cediljku i posolite sa 1/4 kašičice soli. Odložite sa strane.
- Kad se krompir skuva ocedite i vratite u šerpu. Dodajte 1/4 šolje mleka i umesite pire krompir.
- Varjačom pritiskajte rendani krompir uz dno cediljke dok se ne ocedi tečnost, pa ocedjeni rendani krompir dodajte u šerpu sa pire krompirom i lagano promešajte
- Dodajte jaje, 1/2 šolje mleka, brašno, biber i 1 kašičicu soli u veliku posudu za mešanje, i umutite mikserom desetak sekundi. Nakon toga, dodajte i kropmir smesu i promešajte sve kutlačom dok se smesa ne ujednači.
- Zagrejte veliki nelepljivi tiganj na srednjoj vatri. Možete proveriti temperaturu tako što ćete posuti par kapljica vode na površinu tiganja. Ako kapljice skakucu po površini tiganja možete početi, međutim ako kapljica istog trenutka ispari, tiganj je prevruć i morate smanjitei temperaturu.
- Dodajte dovoljan komad butera koji će kad se istopi da pokrije celu površinu tiganja. Koristeći veću kutlaču dodajte smesu u tiganj. Možete peći više palačinki istovremeno zavisno od veličine tiganja. Debljina palačinke bi trebalo da bude oko 0.5 cm. Pržite dok donja strana ne dobije zlatno-braon boju, oko 4-5 min. Prevrnite na drugu stranu i pržite još 4-5 min. Gotove Irske palačinke stavite na pleh i ubacite u rernu kako biste održali toplotu. Ponavljajte postupak prženja dok ne potrošite smesu i s vremena na vreme dodajte buter pre prženja.
- Poslužite vruće, dodajte priloge po želji i uživajte u Irskim palačinkama od krompira.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!