Odličan recept za kiflice sa sirom, ali testo možete koristiti i da punite viršlama, džemom ili čime god volite. Ja uvek pravim pola/pola. Pola slatkih, pola slanih. Količina je dovoljna za 4 osobe. Napomena, vrlo se lako pravi, samo se testo dosta odmara 🙂
Kiflice sa sirom – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Odličan recept za kiflice sa sirom, ali testo možete koristiti i da punite viršlama, džemom ili čime god volite. Ja uvek pravim pola/pola. Pola slatkih, pola slanih. Količina je dovoljna za 4 osobe. Napomena, vrlo se lako pravi, samo se testo dosta odmara 🙂
- 300 ml mleka
- 1 kašika brašna
- 40 gr svežeg kvasca (ili kesica ipo suvog, tj. 15gr)
- 2 komada belanca
- 3 kašike ulja
- 1 kašika soli
- 150 ml jogurta (ili 1 čaša)
- 850 grama brašna
Fil:
- 60 gr kajmaka
- 60 gr sira
- 60 gr sirnog namaza
- 30 gr putera
Premaz:
- 2 komada žumanca
- 1 kašika ulja
- susam
- margarin
- U toplo mleko dodati: šećer, 1 kašiku brašna i kvasac i ostaviti da nadođe.
- U dubokom sudu umutiti belanca, ulje (3kaš.), so i jogurt, a potom dodati brašno i mleko.
- Premesiti bar 30 puta i ostaviti da nadođe oko pola sata. Ja obično premesim oko 100 puta da bude što rastresitije testo.
- Posuti brašnom i premesiti testo, potom ga rasklagijati na krug. U ovom postupku možete podeliti testo na manje loptice i onda rasklagijati. Krugove iseći na trouglove. Po mom iskustvu bolje je da trouglovi budu veći jer onda fil neće curiti iz njih i lepše će narasti.
- Na širi deo trougla naneti fil i uviti ih od šireg ka tanjem delu.
- Poređati u pleh i premazati smesom za premaz (2 žumanca, ulje i 1 kaš. mleka) i na vrh svake staviti kockicu margarina.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 18 minuta ili dok ne dobiju lepu narandžastu boju.
- Kiflice mogu da se jedu i hladne i dalje će biti mekane.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!