Leskovačka mućkalica na moj način. Leto je sezona povrća pa možete češće uživati u ovom ručku.
Sa domaćom pogačom ili ljutim papričicama? Odlučite sami. Ovo jelo me nekako vrati u detinjstvo, nije zahtevno, brzo se sprema i naprosto ga obožavam. Da, imam veze sa “južnom prugom”.
Leskovačka mućkalica – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online
Leskovačka mućkalica na moj način. Leto je sezona povrća pa možete češće uživati u ovom ručku.
- 4 komada bataka sa karabatakom
- 1 komad tikvica (veća mesnata)
- 3 komada šargarepa (veće)
- 3 komada crni luk
- 3 čena beli luk
- 1 komad celer
- 1 komad praziluk
- 1 komad paškanat
- 3 komada paradajz
- 3 paprike (veće, najbolje je upotrebiti 1 zelenu, 1 crvenu i 1 jednu zutu papriku, zbog dekoracije)
- soli (po ukusu)
- 0,5 kasicice bibera
- 0,5 kasicica melevene začinske paprike
- 1 kasika zacinskog bilja (ravna)
- 2 lista lovora
- 3 kasika ajvara
- 2 kasike ulja
- ljute papričice (po potrebi i zelji)
- peršun (po želji, seckan)
- Crni luk iseci na sitne komade.
- Na ulju proprziti crni luk dok ne postane staklast.
- Dodati pilece meso, odvojeno od kozice i kosti, iseceno na sitne komade.
- Sargarepu, celer i paskanat ocistiti i iseci na zeljene komade.
- Temperaturu smanjiti, naliti sa vlo malo vode, oko 1 dl i pustiti da se dinsta.
- Paradajz oguliti,iseci na trake i dodati smesi.
- Nije potrebno vise dodavati vodu, pustiti da se povrce dinsta u sopstvenom soku na niskoj temperaturi.
- Papriku ocistiti od semena i iseci na trake.
- Tikvicu oguliti i iseci na kockice.
- Dodati lovorov list i iseckani beli luk.
- Posoliti po ukusu.
- Dodati sve ostale zacine.
- Pustiti da visak vode ispari.
- Na kraju dodati ajvar.
- Pustiti da vri jos nekoliko minuta da se svi sastojci sjedine.
- Skloniti sa vatre i dekorisati iseckanim persunom.
- Uzivati u ukusu.
- Prijatno.
Leskovacku muckalicu mozete napraviti od bilo kog mesa,sa slaninicom ili bez. Mozete upotrebiti svo povrce koje imate u frizideru. Ne treba vam precizna mera. Recept je uvek uspesan, greske nema. Otuda valjda i naziv – “Leskovacka”.
Suzana Mitić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!