Pizza Napolitana je tradicionalni recept za proizvode koji se prave u profesionalnim pećima (pizzeria, picerija), i namenjeni su krajnjim potrošačima.
Mi smo vam pripremili recept Pizza Napolitana, koja se obavezno peče u peći na drva. Pizza je jedno od najpopularnijih jela i recepata na svetu.
Pizza Napolitana – Recepti i Kuvar online
Pizza Napolitana je tradicionalni recept za proizvode koji se prave u profesionalnim pećima (pizzeria, picerija), i namenjeni su krajnjim potrošačima.
- 600 gr belo brašno
- 300 ml voda
- 10 gr so
- 200 gr paradajz sos
- 200 gr mocarela
- bosiljak
- 2 čen beli luk
- maslinovo ulje (extra virgin)
- 25 gr svež kvasac
- origano
- Pripremanje testa: u duboki sud naspite vodu i dodajte 10% od ukupne količine brašna. Dodajte oko 10 gr morske soli (ili obične). Dodajte 5 gr suvog ili svežeg kvasca. Dobro promešajte. Uz lagano mešanje, dodajte ostatak brašna. Ovaj deo procesa, trebalo bi da traje oko 10 minuta.
- Dobijeno testo, mesiti oko 20 minuta, veoma lagano. Testo bi trebalo da bude lepljivo i fleksibilno na dodir. Najbolje brašno za pripremu pizza (pice) trebalo bi da absorbuje 50-55% vode u odnosu na svoju težinu. Brašno za pripremu bi trebalo da bude ekvivalent belog brašna tip 00, koji se koristi u Italiji. Kompletna priprema bi trebalo da se obavi, bez preteranog zagrevanja testa.
- Izvadite testo iz suda za pripremu, i ostavite ga na stolu da stoji 2 sata, pokrivenog vlažnom krpom. Tako se testo neće stvrdnuti i zadržaće potrebnu vlažnost. Nakon 2 sata odležavanja, podeliti testo na delove od 180-250 gr. Pojedinačne kugle od testa, ostaviti da fermentiraju još 4-6 sati, na sobnoj temperaturi,
- Posle druge fermentacije, razviti testo, da bude kružnog oblika, i podići ivice, tako da njihova debljina ne bude veća od 1 – 2 cm.
- Na podlogu od testa dodati 60-80 gr paradajz sosa, ili svežeg paradajza, sitno isečenog. , polazeći od centra prema spolja. Preko paradajza dodati mocarela sir, usitnjen rukama. Dodati listova svežeg bosiljka po želji. Kružnim pokretima od centra, prema spolja, preliti sa 5 gr maslinovog ulja extra virgin. Dodati origano po ukusu.
- Tradicionalno, pizza (pica) se peče u peći na drva, na temperaturi od 485 C. Pečenje ne bi trebalo da traje više od 60-90 sekundi. Pizza je gotova kad paradajz postane gust i konzistentan, mocarela sir bude istopljen, a bosiljak, beli luk i origano odaju jak miris i aromu, a nisu pregoreli.
- Služiti toplo. Po želji prelijte sa nekoliko kapi kvalitetnog maslinovog extra virgin ulja.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!