Recept za punjene paprike. Ništa lepše nego kada kuća zamiriše na punjene paprike. Nije ih komplikovano spremiti, malo traje, ali vredi.
Punjene paprike – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Recept za punjene paprike. Ništa lepše nego kada kuća zamiriše na punjene paprike. Nije ih komplikovano spremiti, malo traje, ali vredi.
Punjenje:
- 100 gr mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka (veća ili 2 manje glavice sitno seckanog)
- 2 čena belog luka (iseckan)
- 1 kašika slatke aleve paprike
- 1 kašičica soli
- 0,5 kašičica mlevenog bibera
- 0,5 šolje pirinča
- 1 kašika persuna (seckanog)
- 1 kašika sušenog začina
Ostalo:
- 1 kg paprika (najbolje žute babure)
- maslinovo ulje
- 2 kašike brašna
- celera (malo, grančica i lišća)
- 0,5 šolje koncentrata paradajza
- soli (malo)
- 1 komad paradajz
- Paprike, babure, očistite od semenki. Najbolje je da nožem isečete po vrhu u krug kako bi ste otvorili samo na vrhu, a onda prođete rukom u krug i skinete višak unutrašnjosti i properite pod vodom. Semenke su lagane pa ako ostavite pod mlazom vode, one će same isplivati. Ali je bitno da ih predhodno odvojite rukom u unutrašnjosti.
- U posudu stavite sve sastojke za punjenje i dobro ih promešajte.
- Smesom napunite paprike.
- Isecite paradajz na kolutove i zapušite paprike. Ovaj korak možete zameniti zatvaranjem paprika krompirom. Isecite ga na kolutove i zatvorite paprike kako sadržaj ne bi izašao u toku kuvanja.
- U lonac ili šerpu za kuvanje, dodajte maslinovog ulja (možete i obično), zatim brašno propržite malo na ulju i dodajte koncentrat paradajza (ili pasirani paradajz). Ovde je bitno da stišate vatru jer se može desiti da vam brzo zagori i uhvati se na dnu, pa ja imam običaj da sklonim sa vatre u ovom postupku. Promešajte, vratite na tihu vatru.
- Odmah po mešanju i vraćanju, dolivajte vode do željene gustine. Ukoliko imate domaći koncentrat pardajza možete i njega staviti više, a manje vode. Ovo će dati jači ukus, ali kiselkastiji, pa ako vam je mnogo kiselo, vi dodajte i kašićicu šećera.
- Sada poređajte paprike u sos i dodajte celer.
- Kuvajte oko 20 minuta u expres loncu ili oko sat vremena u običnom. Vodite računa da vam ne zagori. Jelo je gotovo kad paprike omekšaju i izgube žilavost.
- Poslužite vruće sa prelivom.
- Ja uz njih volim da napravim pire krompir, ali dobro idu i samo sa hlebom.
- Na isti način možete puniti i tikvice.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!