Punjene paprike – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Punjene paprike – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Recept za punjene paprike. Ništa lepše nego kada kuća zamiriše na punjene paprike. Nije ih komplikovano spremiti, malo traje, ali vredi.

Punjene paprike – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Punjene paprike – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept meseca - Recepti & Kuvar online
Najbolji recept meseca – Recepti & Kuvar online

Punjene paprike – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

IMG 20140704 1321333 e1405253379803

Recept za punjene paprike. Ništa lepše nego kada kuća zamiriše na punjene paprike. Nije ih komplikovano spremiti, malo traje, ali vredi.

Punjenje:

  • 100 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka (veća ili 2 manje glavice sitno seckanog)
  • 2 čena belog luka (iseckan)
  • 1 kašika slatke aleve paprike
  • 1 kašičica soli
  • 0,5 kašičica mlevenog bibera
  • 0,5 šolje pirinča
  • 1 kašika persuna (seckanog)
  • 1 kašika sušenog začina

Ostalo:

  • 1 kg paprika (najbolje žute babure)
  • maslinovo ulje
  • 2 kašike brašna
  • celera (malo, grančica i lišća)
  • 0,5 šolje koncentrata paradajza
  • soli (malo)
  • 1 komad paradajz
  1. Paprike, babure, očistite od semenki. Najbolje je da nožem isečete po vrhu u krug kako bi ste otvorili samo na vrhu, a onda prođete rukom u krug i skinete višak unutrašnjosti i properite pod vodom. Semenke su lagane pa ako ostavite pod mlazom vode, one će same isplivati. Ali je bitno da ih predhodno odvojite rukom u unutrašnjosti.
  2. U posudu stavite sve sastojke za punjenje i dobro ih promešajte.
  3. Smesom napunite paprike.
  4. Isecite paradajz na kolutove i zapušite paprike. Ovaj korak možete zameniti zatvaranjem paprika krompirom. Isecite ga na kolutove i zatvorite paprike kako sadržaj ne bi izašao u toku kuvanja.
  5. U lonac ili šerpu za kuvanje, dodajte maslinovog ulja (možete i obično), zatim brašno propržite malo na ulju i dodajte koncentrat paradajza (ili pasirani paradajz). Ovde je bitno da stišate vatru jer se može desiti da vam brzo zagori i uhvati se na dnu, pa ja imam običaj da sklonim sa vatre u ovom postupku. Promešajte, vratite na tihu vatru.
  6. Odmah po mešanju i vraćanju, dolivajte vode do željene gustine. Ukoliko imate domaći koncentrat pardajza možete i njega staviti više, a manje vode. Ovo će dati jači ukus, ali kiselkastiji, pa ako vam je mnogo kiselo, vi dodajte i kašićicu šećera.
  7. Sada poređajte paprike u sos i dodajte celer.
  8. Kuvajte oko 20 minuta u expres loncu ili oko sat vremena u običnom. Vodite računa da vam ne zagori. Jelo je gotovo kad paprike omekšaju i izgube žilavost.
  9. Poslužite vruće sa prelivom.
  10. Ja uz njih volim da napravim pire krompir, ali dobro idu i samo sa hlebom.
  11. Na isti način možete puniti i tikvice.
    IMG 20140704 1321333 e1405253379803

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!