Sarma od raštana – kupujući zelje i blitvu ugledala sam i listove raštana. Na nagovor prodavačice da su dobri za sarmu, kupila sam ih i isprobala. Sarma je svaka lepa; neko voli onu zimsku od kiselog kupusa, neko ove prolećne od zelja i blitve, a od sada na našoj trpezi će biti i sarma od raštana.
Sarma od raštana – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Sarma od raštana – kupujući zelje i blitvu ugledala sam i listove raštana. Na nagovor prodavačice da su dobri za sarmu, kupila sam ih i isprobala. Sarma je svaka lepa; neko voli onu zimsku od kiselog kupusa, neko ove prolećne od zelja i blitve, a od sada na našoj trpezi će biti i sarma od raštana.
- 20 listova raštana
- 500 g mlevene junetine
- ulja (malo)
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckanog)
- 100 g pirinča
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- 1 komad jaje
- so (po ukusu)
- vode (po potrebi)
- biber (po ukusu)
- Listove raštana oprati pod mlazom vode, pažljivo odstraniti zadebljali koren s naličja lista i u osoljenoj kipućoj vodi ga kratko blanširat. Dovoljno je 1-2 minuta ili tek toliko da list odmekne i postane savitljiv. Vaditi listove i odmah ih preliti hladnom vodom da zaustavite kuvanje i sačuvate boju. Listove ostaviti da se prohlade i dobro ocede od vode.
- Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati meso i pržiti ga da promeni boju. Dodati opran pirinač, sve dobro promešati da se sjedini dodati začinsku papriku i začiniti po ukusu. Skloniti posudu s ringle i staviti jaje, dobro promešati da se jaje sjedini s nadevom.
- Šerpu u kojoj ćete kuvati sarmu podmazati uljem i po dnu staviti listove raštana (dovoljna su 2-3 lista).
Na svaki list raštana staviti po kašiku nadeva, zaviti sarmu i redjati je po dnu šerpe. Pripremljene sarme preliti toplom vodom da ogreznu, pritisnuti manjim tanjirom i kuvati ih na srednoj temperaturi oko 1 sat. - Paziti tokom kuvanja da vam voda ne uvri, a sarma zagori. Po potrebi dolivati tek malo vode jer gotova sarma ne sme plivati u njoj.
Ovu sarmu ne zapržavam jer volimo laganu prolećnu varijantu. Vi je možete zapržiti, neko je i zapeče u rerni na kraju i prelije kiselom pavlakom.
Selfi izazov:
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!