Špagete Bologneze – Ana Vuletić
Špagete Bologneze – kada Vam je potreban brz ručak i malo Italijanske kuhinje. Ja sam sama iskristalisala vremenom količine i začine koji najbolje idu, probajte i javljajte utiske.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Špagete Bologneze – Ana Vuletić
- 250 gr mešanog mlevenog mesa
- 1 veća glavica luka
- Malo ulja / maslinovog ako imate
- Začini: pešun (bosiljak, vegeta, origano, aleva paprika, crni mleveni biber, aleva paprika, soda bikarbona)
- 1/2 pirea od paradajza (ukoliko volite gušće može i malo manje)
- 1/2 pakovanja tankih špageta
- parmezan
- 1/2 kašičice šećera
- U šerpu dodajte maslinovo ulje da prekrije dno, a potom sitno iseckani luk. U njega dodajte pola kašičice sode bikarbone i mešajte dok ne omekša. Dodajte pola kašičice šećera i promešajte kako se ne bi karamelizovao.
- U luk dodajte mešano mleveno meso.
- Kada se malo proprži i meso, možete dodati začine. Ja obično dodajem oko prstohvat svega osim vegete koje dodam malo više.
- Slobodno dodaje manje pa ćete lako dodati po ukusu.
- Dodajte prvo bosiljak, mleveni suvi peršun, origano, crni mleveni biber i vegetu. Na kraju dodajte alevu papriku. Nemojte preterivati sa začinima naročito ako jedu deca i ako neko od planirah za ručak ima osetljiviji stomak – jer origano im može izazvati gorušicu.
- Kada vam se i meso propržilo i dobilo lepu braonkastu boju, dodajte pire od paradajza. Ja najviše volim da kupujem sitno seckani paradajz pire gde pored soka ima i kockica paradajza, ali možete koristiti bilo koji.
- Vodite računa samo da ako koristite pire koji je predhodno začinjen bosiljkom i origanom, izbacite onda te začine iz postupka ranije kako vam ne bi bio prejak.
- Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje kako vam sos od paradajza ne bi prskao.
- Staviti dublju šerpu sa vodom, malo ulja i dve kaš. soli da voda provri. Ubaciti špagete da se kuvaju. One moraju biti kuvane toliko da se mogu preseći, ali ne i raskuvane.
- Skuvane špagete procediti i proprati kroz hladnu vodu i sipati u dublju posudu. Preliti Bologneze sosom i posuti preko parmezan.
- Ukoliko nemate parmezan možete koristiti bilo koji narendani kačkavalj i još dodati kao dekoraciju malo svežeg bosiljka ili peršuna.
- Prijatno.