Špagete Bologneze - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Špagete Bologneze - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Špagete Bologneze – Ana Vuletić

Špagete Bologneze – kada Vam je potreban brz ručak i malo Italijanske kuhinje. Ja sam sama iskristalisala vremenom količine i začine koji najbolje idu, probajte i javljajte utiske.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Špagete Bologneze – Ana Vuletić

spagete bologneze Ana Vuletic png

  • 250 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća glavica luka
  • Malo ulja / maslinovog ako imate
  • Začini: pešun (bosiljak, vegeta, origano, aleva paprika, crni mleveni biber, aleva paprika, soda bikarbona)
  • 1/2 pirea od paradajza (ukoliko volite gušće može i malo manje)
  • 1/2 pakovanja tankih špageta
  • parmezan
  • 1/2 kašičice šećera
  1. U šerpu dodajte maslinovo ulje da prekrije dno, a potom sitno iseckani luk. U njega dodajte pola kašičice sode bikarbone i mešajte dok ne omekša. Dodajte pola kašičice šećera i promešajte kako se ne bi karamelizovao.
  2. U luk dodajte mešano mleveno meso.
  3. Kada se malo proprži i meso, možete dodati začine. Ja obično dodajem oko prstohvat svega osim vegete koje dodam malo više.
  4. Slobodno dodaje manje pa ćete lako dodati po ukusu.
  5. Dodajte prvo bosiljak, mleveni suvi peršun, origano, crni mleveni biber i vegetu. Na kraju dodajte alevu papriku. Nemojte preterivati sa začinima naročito ako jedu deca i ako neko od planirah za ručak ima osetljiviji stomak – jer origano im može izazvati gorušicu.
  6. Kada vam se i meso propržilo i dobilo lepu braonkastu boju, dodajte pire od paradajza. Ja najviše volim da kupujem sitno seckani paradajz pire gde pored soka ima i kockica paradajza, ali možete koristiti bilo koji.
  7. Vodite računa samo da ako koristite pire koji je predhodno začinjen bosiljkom i origanom, izbacite onda te začine iz postupka ranije kako vam ne bi bio prejak.
  8. Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje kako vam sos od paradajza ne bi prskao.
  9. Staviti dublju šerpu sa vodom, malo ulja i dve kaš. soli da voda provri. Ubaciti špagete da se kuvaju. One moraju biti kuvane toliko da se mogu preseći, ali ne i raskuvane.
  10. Skuvane špagete procediti i proprati kroz hladnu vodu i sipati u dublju posudu. Preliti Bologneze sosom i posuti preko parmezan.
  11. Ukoliko nemate parmezan možete koristiti bilo koji narendani kačkavalj i još dodati kao dekoraciju malo svežeg bosiljka ili peršuna.
  12. Prijatno.