Švarcvald torta originalni recept - Recepti & Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Švarcvald torta originalni recept - Recepti i Kuvar online, Photo: Guesthouse Reger, Black Forest, Germany

Švarcvald torta (na nemačkom: Schwarzwälder Kirschtorte) originalni recept iz Švarcvalda: nemojte se obeshrabriti, jer je recept prilično dugačak, a proces pripreme je detaljno opisan.

Švarcvald torta originalni recept - Recepti & Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Švarcvald torta originalni recept – Recepti i Kuvar online, Photo: Guesthouse Reger, Black Forest, Germany

Najbolje je da se kore za tortu i fil od višanja, pripreme jedan dan pre, tako da budu ohlađene, pre nego što se doda šlag. Po želji, donji sloj može biti izostavljen, ali, to, onda, nije originalna Švarcvald torta. Švarcvald torta bi trebalo da stoji u frižideru najmanje jedan sat, pre nego što je servirate, kako bi se različiti ukusi izjednačili.

Svetski rekord za najveću Švarcvald tortu, bio je postavljen u Europa Park-u, u Nemačkoj, 16. jula 2006. godine, od strane K&D Bakery. Ova Švarcvald torta zauzimala je skoro 80 m² i težila je 3.000 kg. Za ovaj kolač – tortu, koji je bio 10 m u prečniku, potrošeno je 700 l šlaga, 5.600 jaja, 800 kg trešanja, 40 kg strugane čokolade, i 120 litara Kirsch višnjevače. 9. decembra 2012. godine, tim na čelu sa kuvarima Jorg Mink i Julien Bompard,  napravio najveću Švarcvald tortu u Aziji, tokom S-One Expo u Singapuru. 500 kg teška Švarcvald torta napravljena je od 165 litara šlaga, 1.500 jaja, 68 kg trešanja, 60 kg strugane čokolade, i 10 l Kirsch višnjevače. Izvor: Wikipedia

Mi smo bili znatiželjni, pa smo, tražeći u toj velikoj ponudi raznih recepata za tortu Švarcvald, pronašli jedan recept na sajtu jednog malog hotela, a gde drugo – nego u Švarcvaldu (Guesthouse Reger – Black Forest Germany). Trebalo bi da originalni recept za tortu Švarcvald najbolje znaju, oni koji su iz – Švarcvalda? Zar ne?

Švarcvald torta originalni recept – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar svarcvald torta original recept png

Švarcvald torta (na nemačkom: Schwarzwälder Kirschtorte) originalni recept iz Švarcvalda: nemojte se obeshrabriti, jer je recept prilično dugačak, a proces pripreme je detaljno opisan.

Donji sloj:

  • 120 gr pšenično brašno
  • 0,5 kašičice prašak za pecivo
  • 2 kašike šećer
  • 1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
  • 60 gr puter (60)
  • 1 komad belance

Kore za tortu:

  • 6 komada žumance
  • 3 kašike vode (tople)
  • 200 gr šećer
  • 1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
  • 6 komada belance
  • 150 gr pšenično brašno
  • 60 gr kukuruzni skrob
  • 2 kašičice prašak za pecivo
  • 50 gr kakao prah

Za posipanje kora:

  • 5 kašika višnjevača (bistra)
  • 5 kašika voda
  • 1 kašika šećer

Fil od višanja:

  • 500 gr višnje iz konzerve
  • 250 gr sok od višanja
  • 30 gr šećer
  • 3 kašike kukuruzni skrob
  • 5 kašika višnjevača (bistra)

Šlag sa višnjevačom:

  • 800 gr slatka pavlaka
  • 60 gr šećer
  • 1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
  • 4 kašike višnjevača (bistra)

Dekoracija:

  • 12 komada višnje
  • 100 gr čokolada

Donji sloj priprema:

  1. To je tanka kora, koja se koristi kao donji sloj. Priprema se sa ohlađenim sastojcima. Testo mesite vašim rukama. Da biste dobili meku tortu, testo treba mesiti što je moguće kraće. Ostavite testo da se odmori u frižideru 30 minuta. Razvucite testo na podmazan 24 cm sud za pečenje kolača i pecite ga u zagrejanoj rerni na 175 C, oko 10 minuta.

Kore za tortu priprema:

  1. Mutite mikserom žumanca i toplu vodu oko 3 minuta. Dodajte oko dve trećine šećera i vanilin šećera. Mutite opet oko 5 minuta. Mikserom mutite belanca, u posebnom sudu, dok ne postanu čvrsta, a zatim dodajte ostatak šećera i nastavite polako da mutite, više od jednog minuta.
  2. Dodajte belanca u žumanca. Umešajte brašno, krompirov skrob, prašak za pecivo i kakao prah, u posebnoj posudi i sipajte pažljivo preko mase jaja. Pomešajte celu masu, veoma nežno sa kašikom (nežno prevrćite). Sipajte testo pažljivo u podmazan 24 cm sud za pečenje kolača i pecite ga u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta .

Fil od višanja priprema:

  1. Ocediti višnje i ostaviti 12 višanja na stranu, za dekoraciju. Pomešati skrob sa dve kašičice soka, zatim dodajte ostatak soka i šećera i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok ne provri. Dodajte višnje i sačekajte dok ne provri, ponovo. Kada se trešnje ohlade, dodajte višnjevaču.
  2. Šlag sa višnjevačom priprema: Mikserom mutite pavlakunekoliko sekundi, a zatim dodajte šećer, uz mućenje, dok pavlaka ne postane gust šlag. Pred sam kraj mućenja dodajte višnjevaču, i mutite do kraja.

Švarcvald torta priprema:

  1. Ohlađenu koru za tortu, isecite uzdužno na tri kore. Pomešajte višnjevaču, vodu i šećer, i pospite sve tri kore. Pospite 2 kašike soka od višanja po donjem sloju. Postavite preko donjeg sloja prvu koru. Na koru sipajte fil od višanja i rasporedite. Preko sipajte, otprilike 1/4 šlaga. Zatim postavite drugu koru. Preko druge kore sipajte, otprilike 1/4 šlaga. Preko druge kore postavite treću koru. Sipajte 3 kašike šlaga u kesu za ukrašavanje. Ostatkom šlaga premažite celu tortu. Kesom za ukrašavanje napravite ukrase na torti. Preko šlaga narendajte čokoladu. Na kraju, postavite 12 višanja, kao ukras.
Švarcvald tortu dobro ohladite pre serviranja. Prijatno!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Izvor za recept: Guesthouse Reger – Black Forest Germany