Taljatele od heljde (tagliatelle) sa blitvom i keljom je jedan od recepata, poreklom iz planinskih krajeva Italije. Na mestima gde nadmorska visina ne dozvoljava uzgoj pšenice i drugih žitarica, lokalno stanovništvo pravi raznu testeninu od heljdinog brašna.
Taljatele od heljde sa blitvom i keljom – Recepti i Kuvar online
Taljatele od heljde (tagliatelle) sa blitvom i keljom je jedan od recepata, poreklom iz planinskih krajeva Italije. Na mestima gde nadmorska visina ne dozvoljava uzgoj pšenice i drugih žitarica, lokalno stanovništvo pravi raznu testeninu od heljdinog brašna.
- 500 gr taljatele od heljde
- 300 gr kelj (narezan na trake)
- 300 gr blitva (bez drške, narezana na trake)
- 300 gr krompir (isečen na kockice)
- 300 gr trapist (isečen na kockice)
- 100 gr parmezan (narendan)
- 3 čena beli luk (sitno iseckan)
- 125 gr puter
- so
- biber
- Kelj dobro oprati, iseći na trake i ostaviti da se ocedi. Kelj dobro oprati, odstraniti drške, iseći na trake i ostaviti da se ocedi. Krompir dobro oprati, oljuštiti i iseći na kockice.
- Sud za kuvanje naliti vodom i dodati kašičicu soli, zatim staviti blitvu, kelj i krompir da se kuvaju desetak minuta na srednjoj temperaturi. Dodati testeninu od heljde i kuvati još 5 minuta. Vodite računa da povrće i testenina ne smeju da se prekuvaju, moraju biti do pola skuvani. Procedite. Toploj masi dodati trapist iseckan na kockice.
- U tiganju istopiti buter i dodati iseckani beli luk. Propržiti beli luk oko 2 minuta.
- U sud za pečenje sipati masu. Masu zaliti sa istopljenim buterom. Taj “prvi red” posuti rendanim parmezanom, pa sipati drugi red mase. I drugi red posuti rendanim parmezanom. Gornji sloj završiti isto posipanjem parmezanom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Vodite računa da je parmezan slan, sam po sebi.
- Taljatele peći u rerni na 180 C, oko 20 minuta. Služiti toplo, posuto parmezanom.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!