Venčići – za sve ljubitelje pite i jela od testa!
Venčići – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Venčići – za sve ljubitelje pite i jela od testa!
- 500 g mekog brasna
- 30 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 2 dl mleka
- 150 ml kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- 100 g butera
- 300 g sunkarice (tankih listova)
Premaz:
- 1 komad jaje
- susam (ili lan)
- U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac, pa dobro izmešati i ostaviti da nadodje.
- U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošli kvasac, ulje, pavlaku i so.
- Potom postepeno dodavati preostalo brašno neprestano meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga da nadodje.
- Potrebno mu je oko 30 minuta na toplom mestu.
- Nadošlo testo premesiti i podeliti na manje kuglice. Ja sam ih imala 24.
- I njih ostaviti 20 minuta da kisnu.
- Nakon toga svaku kuglicu istanjiti pomoću oklagije, premazati je omekšalim buterom i staviti kolut šunkarice.
- Okruglim zupčastim nožem više puta po sredini zaseći šunkaricu zajedno sa testom.
- Ovako pripremljeno testo urolati, spojiti krajeve da se dobije venčić.
- Tepsiju obložiti pek papirom, pa u nju poslagati venčiće. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom ili lanom.
- Peći venčiće u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju divnu zlatnu boju.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!