Zaljubljene pljeskavice – Sandra Marković
Zaljubljene pljeskavice – moje pljeskavice su oduševile mnoge, nadam se da će i Vas.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Zaljubljene pljeskavice – Sandra Marković
- Za lepinje:
- 20 g kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 50 ml mleka
- 100 ml tople vode
- 2 kašike ulja
- 300 g brašna
- Za pljeskavice:
- 400 g svinjskog mlevenog mesa
- 200 g mlevene junetine
- 1 jaje
- 1 veća glavica crnog luka
- 3 kašike prezli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 kašike ulja
- so
- biber
- suvi biljni začin
- Lepinje: U toplo mleko stavite kvasac i šećer da nadođe. Od ostalih sastojaka zamesite meko testo, pokrijte krpom i ostavite da kisne. Podelite testo u 2 loptice i obe rastanjite rukom. Ostavite da nadodju još 20 minuta, pa ih zasecite tupim nožem. Obe premazite mlakom vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni-15 minta pa smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 5-10 minuta. Pečene lepinje opet premazati mlakom vodom i uviti u krpu da bi bile mekane.
- Pljeskavice: Sitno iseckajte crni luk, dodajte ostale sastojke i začine po ukusu i dobro umesiti. Dobijenu smesu stavite u vanglicu, pokrijte samolepljivom folijom i ostavite da prenoći u frižideru. Premazite ruke uljem, oblikujte pljeskavice i ispecite ih na roštilju. Prijatno!
- Savet: Prilog i dekoraciju pustite mašti na volju 🙂