Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Recepti i Kuvar online ozvučavaju svoje stranice za slabovida i slepa lica

0
      Čitaj mi

Po prvi put na našim prostorima online portal Recepti i Kuvar online u saradnji sa kompanijom o.d. Universal Design iz Sarajeva, primenjuje asistivnu tehnologiju Audio Deskripcije (tonski opis) i ozvučava neke od najpopularnijih i najposećenijih stranica sa receptima, da bi na taj način omogućio adekvatan pristup za slabovida i slepa lica.

Recepti i Kuvar online ozvučavaju svoje stranice za slabovida i slepa lica - Audio Description
Recepti i Kuvar online ozvučavaju svoje stranice za slabovida i slepa lica – Audio Description

 

Uz nesebičnu pomoć g. Amira Mujezina, a nakon dugogodišnje saradnje na kreiranju prvog informativnog regionalnog portala za osobe sa invalididetom pod nazivom Infoservis, zajedničkim radom kompanija Linkom-PC doo iz Beograda i o.d. Universal Design iz Sarajeva, čija je glavna delatnost ozvučavanje web stranica, postavljen je koncept za ovaj značajan projekat. On je zasnovan na prvom i osnovnom principu Univerzalnog Dizajna – Pristupačnosti: što podrazumeva sve ono što osobama sa invaliditetom omogućava da samostalno žive i učestvuju u svim aspektima života, na jednakim osnovama kao i svi drugi građani. Imeđu ostalog, princip pristupačnosti obuhvata i pristup informacijama i komunikacijama (IKT – informacionim komunikacionim tehnologijama i sistemima). Štokholmska deklaracija daje definiciju Univerzalnog dizajna: to je dizajn za sve – za ljudsku različitost, socijalnu inkluziju i jednakost.

Recepti i Kuvar online ozvučavaju svoje stranice za slabovida i slepa lica u saradnji sa kompanijom o.d. Universal Design iz Sarajeva
Recepti i Kuvar online ozvučavaju svoje stranice za slabovida i slepa lica

Osim ozvučavanja, na svim stranicama portala Recepti i Kuvar online, postavljen je modul Accessibility (modul za pristupačnost), koji omogućava adekvatan pristup slabovidim i slepim osobama putem izmene kontrasta, boja i veličine teksta. Accessibility oznake (oznake za pristupačnost) nalaze se sa desne strane ekrana na svakoj stranici portala.

Prvi recept koji je ozvučen tonskim opisom prema Google standardima je jedan od najpopularnijih i najposećenijih recepata: Čokoladni fil za tortu.

PROČITAJ: POMOĆ ZA SLIJEPA I SLABOVIDNA LICA: KLIKOM DO ZVUKA

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.