Rižoto sa dagnjama – ako volite morske plodove, onda je ovo jelo idealno za vas.
Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić
Rižoto sa dagnjama – ako volite morske plodove, onda je ovo jelo idealno za vas.
- 2,5 čaše vode
- 0,5 čaše belog vina (suvog)
- 1,5 kg dagnji (glatkih ivica u školjci)
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice šafranovog semena
- 1,5 kašičica maslinovog ulja (extra virgin)
- 1 čen belog luka
- 1 komad crnog luka
- 1 čaša pirinča (kratkog, Arborio ili sličnog)
- 2 kašike persuna (sitno seckanog)
- biber (po želji)
- Vodu dovedite do ključanja u dubokoj posudi na visokoj temperaturi. Dodajte dagnje i parite ih dok se školjke ne otvore, oko 2-3minuta. Procedite školjke i sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale. Odbacite one školjke koje se nisu otvorile.
- Odvojite dagnje i ostavite sa strane na toplom.
- Ocedite vodu u kojoj su kuvale dagnje kroz gazu ili sitnu cediljku u malu posudu. Dodajte jednu čašu vode, so, šafran i kuvajte na tihoj vatri.
- U velikoj posudi ili voku na srednjoj temperaturi zagrejte ulje. Dodajte crni luk, beli luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju, 3-4 minuta. Dodajte pirinač i promešajte. Dodajte vruću tečnost od dagnji u pirinač, po pola čaše postepeno, omogućavajući pre svakog dodavanja da pirinač upije tečnost. Mešajte neprekidno kako biste sprečili da vam pirinač zagori. Nakon 20ak minuta, pirinač bi trebao da bude mekan i kremast.
- Izvadite pirinač, dodajte dagnje i peršun i začinite biberom po želji.d
Uz dagnje, možete dodati i druge vrste školjki ili račiće po želji.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od mesa, kliknite na link: JELA OD MESA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od morskih plodova, kliknite na link: MORSKI PLODOVI RECEPT.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!