Menu
in , , ,

RUČAK NA BRZINU: pasta salata

RUČAK NA BRZINU: pasta salata - ilustracija, Image by greenschemetv from Pixabay

RUČAK NA BRZINU: pasta salata - ilustracija, Image by greenschemetv from Pixabay

Ova ukusna pasta salata puna je svežeg seckanog povrća. Limunski pesto i majonezni preliv su savršeni dresing za salatu. Za salatu možete slobodno da koristite farfalle, fusili ili neku drugu sličnu testeninu.

Pasta salata, sastojci:

  • testenina, 250 g
  • 1/2 srednjeg krastavca (oljušten i isečen na kockice)
  • 1 šolja paradajza (isečen na kockice)
  • 70 g zrelih maslina, narezanih na kockice (oceđene)
  • 1/2 crvene paprike (isečena na kockice)
  • 1/4 šolje celera (iseckan)
  • Opciono: 2 kašike crvenog luka (sitno iseckanog)
  • 3/4 šolje majoneza
  • 2 kašike pripremljenog pestoa

Za pesto:

  • 2 kašike limunovog soka
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
  • 2 kašike svežeg peršuna (seckanog)

PROČITAJ: TESTIVAL #2: radionica sitnih kolača Gorice Popović

Pasta salata, priprema:

  • Skuvajte testeninu u kipućoj slanoj vodi, prateći uputstva za pripremu, sa pakovanja.
  • Testeninu ocedite u cediljki i isperite hladnom vodom.
  • Odložite testeninu na stranu, da se potpuno ohladi, a zatim je prebacite u veliku posudu za serviranje.
  • Pomešajte testeninu sa krastavcem, isečenim na kockice, paradajzom, narezanim zrelim maslinama, paprikom, celerom i crvenim lukom (crveni luk, po želji i ukusu).
  • U drugoj činiji napravite limunski pesto: majonez, pesto, limunov sok, sveže mleveni crni biber, so i peršun.
  • Dodajte limunski pesto na testeninu i lagano mešajte dok se ne sjedini. Probajte i dodajte još soli po potrebi.
  • Pokrijte posudu i stavite u frižider do vremena serviranja.

Varijacija recepta: da bi salata postala dovoljno izdašna da postane glavno jelo, dodajte kuvanu piletinu, sečenu na kockice, kockice sira ili iseckani sir, ili ostatke šunke, isečenu na kockice, pečenu govedinu ili ćuretinu. Takođe, možete dodati i druge vrste povrća, kao, na primer: zelenu boraniju, artičoke, čeri paradajz, sve vrste pasulja, itd…

Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Servira se za 4-6 osoba.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Autor: Miodrag Ilic

Osnivač projekta Recepti i Kuvar online i odgovorni urednik portala. Kuva iz hobija, ali ne često. Član NUNS.

Exit mobile version