Šafran za oštar vid

34

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

Britanski naučnici utvrdili da šafran, koji se upotrebljava kao začin u kulinarstvu, može da sačuva oštar vid i spreči nastanak starosne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok slepila.

Čulo vida ne mora da oslabi sa godinama.

Naime, britanski naučnici su utvrdili da šafran, koji se upotrebljava kao začin u kulinarstvu, može da sačuva oštar vid i spreči nastanak starosne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok slepila starijih osoba.

PROČITAJ: CVET ZBOG KOGA SE UBIJALO – ŠAFRAN

Zbog obilja vitamina A, koji je zaslužan za dobar rad očiju, naročito mrežnjače, preporučuje se uzimanje šargarepe i bundeve, kao i orašastih plodova. Na proces usporavanja slabljenja čula vida mogu da utiču i ribe bogate omega tri masnim kiselinama, a najbolje bi bilo da tunu ili lososa uvrstite najmanje jednom nedeljno u jelovnik.

Šafran za oštar vid - Pixabay
Šafran za oštar vid – Pixabay

Noćni vid poboljšavaju borovnice.

PROČITAJ: PILAV SA ŠAFRANOM I KULENOM

Očni mišići mogu da se ojačaju i nekim vežbama, a dovoljno je ovom treningu posvetiti svega nekoliko minuta dnevno.

  • Zatvorite oči i čvrsto stisnite kapke. Otvorite oči i trepnite brzo nekoliko puta. Ponovite ovu vežbu tri do pet puta.
  • Uzmite olovku i ispružite ruku. Polako približavajte olovku vrhu nosa. Očima pratite kretanje olovke.
  • Pogledajte gore, pa dole. Zatim pokrećite oko kao da pratite kazalju na satu. Ponovite vežbu ali sa rotacijom u suprotnom smeru.

Ako nemate vremena za ovaj očni trening trudite se da što češće trepćete, jer na taj način prirodno čuvate čulo vida. Što više trepćete, vaše oči su zdravije.

Preuzeto sa prijateljskog portala BKTVnews.com.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy