Sarmice u lipovom listu - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Sarmice u lipovom listu - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online

Ove sarmice su čuveni specijalitet sa Stare planine, a konzumiraju se uz kiselo mleko sa pašnjaka ove prelepe planine.

Sarmice u lipovom listu, sastojci:

  • dva mlada lipova lista po sarmici
  • 1/2 kg crnog luka
  • 300 gr praziluka
  • 1 šolju pirinča
  • ulje
  • suvi biljni začin
  • aleva paprika

Sarmice u lipovom listu, priprema:

  • Mladom lipovom lišću otkinuti peteljke, popariti ga vrelom vodom, i vaditi da se ocedi.
  • Na ulju izdinstatii crni luk i praziluk, pa dodati pirinač, so i alevu papriku i još malo propržiti.
  • Sastavljati po dva lista zajedno, pošto su oni mali, a naličje lista okrenuti da se na njih kašičicom stavlja fil, pa savijati sarmice.
  • Sarmice slagati u šerpu, naliti ih vodom (otprilike dva prsta iznad sarmica), kuvati oko 45 minuta, a zatim napraviti zapršku od ulja i aleve paprike, preliti preko gužvica i staviti u rernu da se zapeku.
  • Gotove su kada ispari sva voda i sarmice ostanu na ulju.

Savet: sarmice mogu da budu i mrsne, tada se dodaje mleveno meso i spremaju se na masti.

Snežana Kitanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!