Ove sarmice su čuveni specijalitet sa Stare planine, a konzumiraju se uz kiselo mleko sa pašnjaka ove prelepe planine.
Sarmice u lipovom listu, sastojci:
- dva mlada lipova lista po sarmici
- 1/2 kg crnog luka
- 300 gr praziluka
- 1 šolju pirinča
- ulje
- suvi biljni začin
- aleva paprika
Sarmice u lipovom listu, priprema:
- Mladom lipovom lišću otkinuti peteljke, popariti ga vrelom vodom, i vaditi da se ocedi.
- Na ulju izdinstatii crni luk i praziluk, pa dodati pirinač, so i alevu papriku i još malo propržiti.
- Sastavljati po dva lista zajedno, pošto su oni mali, a naličje lista okrenuti da se na njih kašičicom stavlja fil, pa savijati sarmice.
- Sarmice slagati u šerpu, naliti ih vodom (otprilike dva prsta iznad sarmica), kuvati oko 45 minuta, a zatim napraviti zapršku od ulja i aleve paprike, preliti preko gužvica i staviti u rernu da se zapeku.
- Gotove su kada ispari sva voda i sarmice ostanu na ulju.
Savet: sarmice mogu da budu i mrsne, tada se dodaje mleveno meso i spremaju se na masti.
Snežana Kitanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!