Home Obrok Desert Savršen domaći keks

Savršen domaći keks

0
Savršen domaći keks - foto Image by Vickie McCarty from PixabayVickie McCarty from Pixabay"/>
Savršen domaći keks - foto Image by Vickie McCarty from Pixabay

Ovo je starinski recept za domaći keks iz kuvara naših baka. Domaći keks je savršen izbor uz popodnevni čaj, ili čašu hladne limunade. 

Ovaj keks vole i mladi i stari, a posebno deca.

Domaći keks, sastojci:

  • 250 gr putera
  • 400 gr šećera
  • 3 komada jaja (velika)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 450 gr brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 0,5 kašičice soli

Domaći keks, priprema:

  • Ostavite puter na sobnoj temperaturi, da se potpuno opusti. Umutite puter mikserom, na srednjoj brzini, dok ne postane potpuno kremast. Nastavite sa srednjom brzinom, polako dodajući šećer.
  • Kad se masa izjednači, dodajte jaja, jedno po jedno – brzina miksera i dalje na sredini. Kad se masa izjednači, dodajte ekstrakt vanile.
  • Ostavite mikser da se ohladi par minuta.
  • Uključite mikser na najmanju brzinu i postepeno dodajte brašno. Pustite da se masa dobro izjednači, pre narednog dodavanja brašna. Dodajte sodu bikarbonu i so. Po potrebi, dodajte vrlo malo vode, da masa ne bude previše tvrda.
  • Kada je masa gotova, napravite dve rolne, prečnika 5 cm, umotajte u plastičnu foliju, i ostavite da odstoji u frižideru 1 sat.
  • Domaći keks isecite oštrim nožem na debljinu od 5-6 mm.
  • Pleh za pečenje pokriti papirom za pečenje i ređati domaći keks, ostavljajući razmak između njih.
  • Peći u rerni, na 220 C, 10 – 15 minuta, dok domaći keks ne dobije zlatnu boju. Ukoliko imate mase za više od jednog pleha, postupak ponoviti.
  • Svaku seriju domaćeg keksa, ostaviti u plehu 5 minuta da odstoji, pa širokom kašikom prebaciti na tanjir za posluživanje.
  • Služiti ohlađen domaći keks.
  • Ukoliko je to po vašem ukusu, pospite keks šećerom u prahu ili kakaom.

Savet: umesto pravljenja rolne od testa, možete ga razviti na debljinu 5-6 mm i izvlačiti keks modlicama raznih oblika.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Exit mobile version