Sirove hrono pločice

0 4

Možemo ih zvati i sirove energetske pločice, sirove proteinske pločice, a naziv sirove hrono pločice je nastao zato što su jako povoljne i poželjne za sve koji se hrane po konceptu hrono ishrane.

Sirove hrono pločice sadrže: sirovi badem, sušene brusnice, sirove orahe, ovsene pahuljice, sirovo golica seme, mleveno sirovo laneno seme, sirove semenke suncokreta, bademov puter, organski pirinčani slad (ili agava sirup), trunku morske soli iz Mrtvog mora.

Svojim sastavom i pojačanim sadržajem proteina (na 100 gr proizvoda, sadržaj proteina je oko 14 gr), hrono pločice su idealan izbor za svakoga kao dodatak ishrani ili kao idealna popodnevna užina. Ne sadrže transmasti i holesterol.

Sirovi bademi

Bademi se preporučuju u slučaju konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije i šećerne bolesti. Upotreba badema pomaže i u nezi kose, kože i zuba. Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. U odnosu na ostale orašaste plodove badem je jedan od najhranljivijih.

Sušene brusnice

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim mikronutrijentima. Energetska vrijednost 100 g sušenih brusnica iznosi samo 60 kalorija.

Orasi

Orasi su bogati proteinima i nezasićenim (zdravim) mastima. Sadrže: vitamin b1, b2, b6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan.

Sirove hrono pločice - Recepti i Kuvar online
Sirove hrono pločice – Recepti i Kuvar online

Ovsene pahuljice

Osim što ovsene pahuljice imaju i raznovrsan prirodan sastav, imaju i jako malo kalorija u sebi. Sadrže: kalijuma, cink, gvožđe, manju količinu kalcijuma i magnezijuma.

Sirovo golica seme

Golica ili semenke bundeve, sadrže dosta belančevina, ugljenih hidrata i masti, zatim vitamin B1, B2 i nijacin, minerale (najviše ima fosfora i gvožda), kao i niz zaštitnih i lekovitih sastojaka, od celuloze i pektina do fitosterina itd.

Mleveno sirovo laneno seme

Mleveno laneno seme pored vitamina (tiamin, pirodoksin, folna kiselina) i minerala ( bakar, magnezijum, mangan) sadrži i alfa-linolensku kiselinu i lignane (vrsta vlakana). Lignani imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera.

Sirove semenke suncokreta

Semenke suncokreta sadrže veliki procenat biljnog ulja u svom sastavu, odličan su izvor vitamina E i B1,  mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana. Šaka suncokretovih semenki odlično utoljuje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka.

Bademov puter (bademov krem)

Bademov puter je zdravi namaz koji poseduje sva korisna svojstva badema. Kao i ostalo jezgrasto voće badem sadrži veliki procenat masti koje pripadaju grupi polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina.

Organski pirinčani slad

Organski pirinčani slad sadrži oko 30% rastvorljivih složenih ugljenih hidrata, oko 45% maltoze, 3-4% glukoze i oko 20% vode. Glukoza se istog trenutka apsorbuje u krv, maltozi treba nekih sat i po, dok ugljenim hidratima treba oko 4 sata pa je pirinčani slad konstantan izvor energije, za razliku od jednostavnih šećera. Takođe sadrži i nekoliko vitamina B i minerala koji se nalaze u pirinču.

Agava sirup

Agava sirup je rirodni, organski, okrepljujući zaslađivač, od plave agave. Veoma je sladak (30% slađi od običnog šećera), a istovremeno ima veoma nizak glikemijski indeks (17). Ovaj sirup se sporo apsorbuje u krvi i ne dovodi do naglih skokova glukoze.

Morska so iz Mrtvog mora

Morska so je bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijumova kiselina. So iz Mrtvog mora sadrži i vrlo visoki postotak magnezijuma, važnog minerala kada je reč o lepoti i zdravlju (u jednom litru soli ima ga čak 40 grama).

Hrono pločice, osim svih onih koji se hrane po konceptu hrono ishrane, mogu da konzumiraju svi ostali (koji nisu alergični na neki od sastojaka) a posebno se preporučuju svima koji naporno rade ili vežbaju. Ove pločice su izvor vitamina i minerala bez termičke obrade i bez veštačkih dodataka i zaslađivača.

Hrono pločice (proteinske pločice) poručite preko sajta Izazov zdravlja: www.izazovzdravlja.rs

Hrono pločice – proteinske pločice sa semenkama

Hrono pločice – energetske pločice sa urmama

Hrono pločice – energetske pločice sa kajsijama

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.