Slani kakao hleb – prirodna mineralna voda kao sastojak? Zašto da ne?
U današnje vreme, kod ljudi se sve više razvija svest o brizi za sopstveno zdravlje. Odluke o tome šta je zdravo, a šta, u stvari, jedemo, trebalo bi da su povezane sa najnovijim saznanjima o zdravoj ishrani.
Osnova zdrave ishrane i održavanja zdravlja, u pažljivom je izboru hrane. Postoje dokazi da prirodne mineralne vode, zbog njihovog sastava, mogu blagotvorno da deluju na ljudsko zdravlje. Zbog toga nije veliko iznenađenje da raste popularnost i potrošnja prirodnih mineralnih voda.
Najčešći način da koristite prirodnu mineralnu vodu je, naravno, da je pijete. Ali, prirodna mineralna voda, može se koristiti i kao sastojak (sirovina) za pripremanje pekarskih i konditorskih proizvoda, umesto vode iz vodovoda…
Uz veliku pomoć i kreativnost naše saradnice Kristine Gašpar, pripremili smo vam jedinstveni recept za slani kakao hleb, za koji je korišćena prirodna mineralna voda, umesto vode iz vodovoda.
Hleb pripremljen na ovaj način, sa prirodnom mineralnom vodom, ima drugačiju teksturu, u odnosu na hleb koji se priprema sa običnom vodom (iz vodovoda).
Vazdušastiji je i svojom teksturom podseća na biskvit.
Pored nesvakidašnje strukture, hleb je bogatiji mineralima, koji potiču iz prirodne mineralne vode – minerali su veoma važni za organizam, jer, kao što se zna, oni su uključeni u mnoge metaboličke i druge organske procese u ljudskom telu.
Kakao i lešnik u ovom receptu, dodatno obogaćuju ovaj hleb i daju mu posebnu aromu.
Recepti i Kuvar online – Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas
Slani kakao hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Slani kakao hleb – hleb pripremljen na ovaj način, sa prirodnom mineralnom vodom, ima drugačiju teksturu, u odnosu na hleb koji se priprema sa običnom vodom (iz vodovoda).
- 450 gr belog brašna (tip 400)
- 25 gr kakaoa
- 25 gr braon šećera
- 8 gr soli
- 30 gr lesnika (pečenih, seckanih)
- 1 kašika ulja
- 13 gr svežeg kvasca
- 250 ml prirodne mineralne vode (- preporučeni sastojak je prirodna mineralna voda Radenska Classic, na sobnoj temperaturi)
- Sjediniti sve suve sastojke – brašno, kakao, šećer, so i lešnik.
- Kvasac razmutiti u prirodnoj mineralnoj vodi.
- Umesiti meko i glatko testo – mesiti oko pet minuta.
- Testo dobro upakovati i ostaviti na toplom mestu oko pola sata.
- Premesiti ga i oblikovati hleb.
- Hleb, po želji, dekorisati celim lešnicima.
- Ostaviti na toplom mestu 30-40 minuta.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 ili 220 stepeni 30 minuta.
- Za hleb koristiti modlu prečnika 20 cm.
- Modlu premazati masnoćom ili obložiti papirom za pečenje.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!