Starinska zeljanica od belog kukuruznog brašna mlevenog na vodenici.
Ja sam koristila brašno mleveno na vodenici kod Deda Mije, Vrmdža, Sokobanja.
Etno vodenica “Kod deda Mije”
Nalazi se nedaleko od Vrmdže, na pola puta između sela i Vrmdžanskog jezera. Ovde je pravo uživanje u netaknutoj prirodi i zdravoj hrani.
U ponudi Etno vodenice “Kod deda Mije” je pečenje, lepinje ispod sača, kuvana jela, stara srpska jela, proja, gibanica, kačamak.
Vodenica vrši usluge mlevenja žita, sve vrste kukuruznog, pšenicnog i integralnog brašna. Pored vodenice nalazi se objekat za smeštaj gostiju.
Starinska zeljanica od belog kukuruznog brašna, sastojci:
- 3 kašike masti,
- 2 struka crnog luka,
- 300 g sira,
- 2 dl kisele pavlake,
- 300 g blitve,
- soli po ukusu,
- 2 dl jogurta
- jedna kesica suvog kvasca,
- 300 g belog kukuruznog brašna mleveno na vodenici
- 200 g belog pšeničnog brašna.
Starinska zeljanica od belog kukuruznog brašna, priprema:
- Blitvu iseckati, dodati pavlaku, seckan crni luk sa peradima, sir, mast, jogurt, so, kvasac i na kraju pomešano kukuruzno belo i obično pšenično brašno.
- Sve dobro izmešati podmazati tepsiju izručiti smesu i peći u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!