Sukana banica je tradicionalno pita koju sa zadovoljstvom pripremam godinama. Južna pruga je krivac za njeno nastajanje.
Kore se vrlo lako razvijaju i nemojte da dozvolite da Vam one budu prepreka za pravljenje pite.
Čak i kad se iscepa kora ne umanjuje užitak. Pita je vazdušasta i meka, možete je puniti i slanim i slatkim filom, podjednako je dobra i ukusna.
Sukana banica (Pita od spanaća od razvijenih kora) – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online
Sukana banica je tradicionalno pita koju sa zadovoljstvom pripremam godinama. Južna pruga je krivac za njeno nastajanje.
- 600 ml mlaka voda
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kg brašna
- 4 kašiike ulja (za premazivanje kora)
Za fil :
- 300 gr sira
- 200 gr spanać (sitno sečen)
- 5 komada jaja
- 1 kašika soli
- 3 kašika mineralne vode (za prskanje kora)
- 1 struk praziluka (sitno sečen)
- 10 kašika ulja
- U odgovarajuću posudu stavite mlaku vodu,dodajte ulje i so i sa brašnom zamesite glatko testo.Testo odmah podelite na 5 delova i svaki deo rastanjte malo rukom i premažite sa kašikom ulja.Prekrijte providnom folijom i ostavite testo da miruje najmanje 30 minuta.
- Za to vreme napravite fil.Iseckajte spanać i praziluk na sitne kockice.Posolite i dodajte izmrvljen sir i žumanca.Varjačom sjedinite fil.Belanca posebno umutiti u čvrst šam .
- Stoljnakom prekriti sto i staviti jednu koru preko sredine stola.Rukama razvlačiti koru sa svih strana podjednako u krug.
- Tako lako se kora razvija,rukama vući testo u krug sa svih strana.Onaj višak testa sa strane skinuti .Kora vam prekrije ceo sto.
- Naneti 1/5 fila od sira i spanaća i 1/5 umućen šne od belanaca.Preliti koru sa 2 kašike ulja.
- Zajedno sa stoljnakom saviti pitu i sa jedne i sa druge strane do sredine,odnosno urolati je.
- Postupak ponoviti i sa preostalim korama.Slagati ih u pleh koga ste obložili papirom za pečenje.
- Peći na 200 C oko 20 minuta.Pred kraj pečenja izvaditi pitu iz rerne i poprskati mineralnom vodom.Vratiti u rernu još minut.
- Uživajte u divnom ukusu.Prijatno !
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!