Švapska pita se brzo i lako pravi, tako da će vam ostati dovoljno vremena i za knjigu.
Kada vam se čini da je sve izgubljeno i da nemate nikakve šanse da preživite tu su VERA, LJUBAV, NADA…
Pre drugog svetskog rata u Zmajevu su živeli i Nemci a recept za ovu pitu dobila sam od komšinice.
Švapska pita, sastojci:
(Ovo je dupla mera)
- 500 g brašna,
- 25 g svežeg kvasca,
- 2 dl mleka,
- 2 kašičice šećera,
- 50 ml ulja,
- 1 jaje,
- malo soli i
- 1 kg šljiva.
Za posipanje:
- 150 g brašna,
- 100 g margarina i
- 100 g šećera.
PROČITAJ: Voćna torta – saveti i način pripreme
Švapska pita, priprema:
- U mlako mleko dodajte dve kašičice šećera i kvasac.
- Kad kvasac nadođe, dodajte brašno koje ste pre toga posolili. Dodajte ostale sastojke za testo i dobro ga izradite. Nemojte staviti odmah svo brašno, već ga dodajte postepeno, jer testo ne treba da bude previše tvrdo a ni previše mekano.
- Ostavite na toplom mestu, dok se testo ne udvostruči.
- Spremite i mrvičastu smesu za posipanje tako što ćete sve sastojke za to predviđene trljati između dlanova dok se masa ne pretvori u krupnije mrvice.
- Podmažite pleh, izručite testo, pa preko testa poređajte očišćene polutke šljiva i obilato pospite mrvičastim testom.
- Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata dok pita lepo ne porumeni.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!