TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu - Dejan Ilić - Recepti i Kuvar online
TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu - Dejan Ilić - Recepti i Kuvar online

Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor otkriva male tajne velikih majstora: kako napraviti savijaču, iliti popularnu VajFaj pitu.

Dejan je potpredsednik Udruženja Testival i menadžer manifestavije Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020, koji će se održati 29.02. i 01.03.2020. u Dorćol Platz-u od 10 do 20 h.

Kako napraviti savijaču?

Savijača, sastojci za testo:

  • 1 kg brašna tip 400 (meko brašno),
  • 1/2 kafene kašicice soli,
  • 50 ml ulja,
  • 2,5 dl – 3 dl hladne vode.

Savijača, fil:

  • 400 g tvrdog sira,
  • 2 kom jaja,
  • malo soli,
  • 50 ml ulja.
TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu - Dejan Ilić - Recepti i Kuvar online
TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu – Dejan Ilić – Recepti i Kuvar online

Savijača, priprema:

  • Brašno, so, ulje i vodu umesiti u srednje tvrdo testo.
  • Testo mesiti dok se u potpunodsti ne sjedini, a po potrebi dodati malo brašna.
  • Napomena: vreme mešenja testa je oko 15 minuta, jer je potrebno da se iz brašna izdvoji gluten, koji je omogućuje da se testo može kasnije razvlačiti, a da ne puca i kida se.
  • Kada se testo dobro umesi, podeliti ga na 5-6 loptica težine oko 200 g. Ovo ne mora da bude strikta mera, tj. težina, ali će vam dati ujednačenu veličinu kora.
  • Loptice istanjiti oklagijom na debljinu od 1c m i postaviti ih na nauljene poslužavnike, a same jufke, takođe, premazati uljem i prekriti streč folijom, da odmore bar 30 min.

Razvlačenje kora

  • Na stoljnaku lagano razvući kore, tako što se krajevi lagano razvlače u jednom smeru. Razvlačiti koru do željene debljine.
  • Tako razvijene kore filovati napravljenim filom od sira i jaja. Na kraju, posuti nafilovanu koru uljem.
  • Koru zaviti tako što se jedan kraj stoljnjaka podiže, i lagano rola kora. Kada se kora urola, odseći krajeve kore sa debljim delovima, koji nisu dovoljno tanko razvučeni.
  • Koru saviti u obliku spirale.
  • Svaku narednu koru nastaviti na kraju predhodne kore (spirale) i slagati u pleh (pleh nauljiti i prekriti papirom za pečenje).
  • Posuti susamom i lanom, nauljiti i peći na 200 stepeni u zagrejanoj rerni 25 minuta.
  • Pečena pita treba malo da odmori, pre serviranja, ako je to moguće.

Sve o testu, možete videti na Festivalu testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020, koji će se održati 29.02. i 01.03.2020. u Dorćol Platz-u od 10 do 20 h.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!