Tikvenik – tikve, bundeve, ludaje, pečenke, razna imena za razne vrste bundeva. Upravo je njihova sezona. Greota je ne napraviti tikvenik i ne osetiti ovaj izvanredan ukus.
Ja sam koristila onu najobičniju tikvu, kod nas je zovu svinjska tikva, jer njome hrane svinje, a semenke peku za grickanje.
Ja sam dodala i suvo grožđe i skroz ga “upropastila“. Ako volite tikvenik, napravite ga po uputstvu koje sledi.
Tikvenik, sastojci:
- 1/2 kg kora
- 600 grama narendane bundeve
- 100 grama suvog grožđa
- 1 dl ulja
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 grama šećera
- šoljica kisele vode
- prah šećer za posipanje, po potrebi
Tikvenik, priprema:
- Narendajte bundevu, dodajte šećer, vanilin šećer i suvo grožđe, koje ste prethodno potopili u mlakoj vodi.
- Sve promešajte da se sastojci sjedine.
- Raširite kore, premažite koru uljem, preklopite je po sredini i ponovo premažite. Rasporedite po tako presavijenoj kori, 3 kašike pripremljenog fila, prelijte kašikom kisele vode i urolajte.
- Tako uradite sa preostalim korama i filom.
- Ređajte rolate u podmazan pleh.
- Premažite ih sve mešavinom kisele vode i ulja.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
- Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
- Prohlađenu pitu secite na parčiće željene veličine.
- Pospite šećerom u prahu i sladite se.
- Prijatno.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!