Tonijeva slatka gibanica – by Toni Radić
Tonijeva slatka gibanica – voćna i zdrava gibanica.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Tonijeva slatka gibanica – by Toni Radić
- 500 g kora za pitu
- Prvi fil:
- 250 gr maka
- 100 gr grožđica
- 100 gr seckanih suvih smokava
- korica jednog limuna
- 2-3 kašike smeđeg šećera
- 2 burbon vanillinšećera
- 3 dcl sojinog mleka
- Drugi fil:
- 400 gr mlevenih badema
- 200 gr mlevenog keksa
- 1 kašičica korijandera
- korica 1 pomorandže
- 3 kašike smeđeg šećera
- Treći fil:
- 2 kg jabuka
- korica jednog limuna
- sok od 2 limuna
- 4-5 kašika meda
- prstohvat muškatnog oraha
- Prvi fil priprema: Staviti mak u činiju I dodati sve osim mleka, mleko zagrejati u lončiću, preliti preko maka i izmešati. Ako je malo ređe, dodati par kašika mlevenih badema
- Drugi fil priprema: Sve sastojke izmešati.
- Treći fil: narendati jabuke i izmešati sve sastojke. Napomena: treći fil napraviti dva sata pre slaganja kolača da bi jabuke pustile sok i kolač bio sočan.
- Slaganje gibanice: u jednu šolju staviti tri kašike ulja i 2 dcl vode. Izmešati, nauljiti dublju tepsiju, slagati tri kore i dobro premazati vodom i uljem, rasporediti mak
- Dve kore premazati uljem i vodom, rasporediti bademe. Dve kore premazati vodom i uljem, rasporetidi jabuke, na vrhu složiti 2-3 kore, nauljiti, peći 40 minuta na 190-200 C. Pustiti da se gibanica dobro ohladi i seći.