Torta od dunja – obzirom da sam imala dunje, svoj domaći sok kao i domaći džem od dunja sa orasima, improvizovala sam sa receptom i tako je nastala ova torta koja je svojim mirisom i sočnošću, opravdala činjenicu da su dunje odlične za razne poslastice.
Zorica Stajić, blog Zorini recepti >>>
Torta od dunja – Zorica Stajić
Torta od dunja – obzirom da sam imala dunje, svoj domaći sok kao i domaći džem od dunja sa orasima, improvizovala sam sa receptom i tako je nastala ova torta koja je svojim mirisom i sočnošću, opravdala činjenicu da su dunje odlič
ZA KORU:
- 2 komada jaja
- 2 kašike vode (vrele)
- 100 gr šećera
- 60 gr brašna
- 2 kašike kakao
- 1 kašičica prašak za pecivo
- 100 gr oraha (mlevenih)
ZA KREM:
- 4 dl soka od dunja ((može pola vode, pola soka))
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kašičice želatina
- 10 kašika džema od dunja (punih)
ZA ŠLAG:
- 100 gr šlaga u prahu
- 150 ml kisele vode
- 1 kašičica želatina
- Za koru mikserom mutite jaja sa vodom najvećom brzinom 1 minut, da postane penasto. Dodajte šećer i mutite još oko 3 minuta. Pomešajte brašno, kakao i pecivo, i polovinu dodajte u smesu od jaja, kratko izmešajte najmanjom brzinom, pa dodajte i ostatak brašna. Na kraju umešajte i mlevene orahe.
- Izručite smesu u okrugli pleh obložen pek papirom i pecite oko 25 min. na 180 st. Pečenu koru izvadite iz rerne i sklonite papir.
- Za to vreme sipajte u manju šerpu sok od dunja, dodajte puding, sve lepo izmešajte, stavite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Rastvorite želatin sa 3-4 kašike hladne vode, izmešajte ga i ostavite 2-3 minuta da nabubri. U vruć puding dodajte želatin i sve zajedno dobro umutite mikserom.
- Na okruglu tacnu za tortu stavite koru, preko nje premažite puding a preko njega rasporedite džem od dunja. Ostavite da se torta dobro ohladi.
Za šam rastvorite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite šlag sa kiselom vodom, pa u njega dodajte želatin (koji ste malo zagrejali ali pazite da ne provri). Mutite mikserom još 2-3 minuta. Pripremljenim šlagom premažite tortu.
PS. Ovako pripremljeni šlag bude malo želatinast i fantastičnog je ukusa.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!