U Srbiji napravljen najduži Mille-feuille kolač
U Srbiji napravljen najduži Mille-feuille kolač

Beograd – 7. septembar 2018. METRO Cash & Carry Srbija organizovala je danas u svojoj radnji u Zemunu događaj koji je obradovao sve prave sladokusce. U susret „Danu sopstvenog poslovanja“, koji kompanija organizuje širom sveta svake godine, drugog utorka u oktobru – napravljen je 50 metara dugačak kolač Hiljadu listova (Mille-feuille).

Svoju kreativnost u pripremi kolača pokazalo je 50 mladih kuvara i poslastičara Junior Chefs Club-a Srbije, kao i 20 učenika i nastavnika Ugostiteljsko-turističke škole Beograd, koje su bodrili i prisutni sugrađani, predstavnici medija i METRO dobavljači i partneri na ovom zanimljivom projektu (Coca-Cola HBC Srbija, Heineken, Cremio i Swisslion Takovo).

„Dan sopstvenog poslovanja“ posvećen je milionima preduzetnika širom sveta, za koje METRO radi i neprestano nastoji da bude pouzdan partner u unapređenju njihovog poslovanja.

„METRO je kao jednu od svojih glavnih misija postavio blisku saradnju sa preduzetnicima, jer smo apsolutno svesni da je uspeh samostalnog poslovanja, uspeh svih nas. Preduzetnički duh predstavlja ključni pokretač razvoja svake privrede. Bez snažne podrške preduzetnicima ne možemo imati ni napredak, ni inovacije, pa samim tim ni održivost kvaliteta u bilo kojoj sferi poslovanja“, izjavio je na događaju Roberto Mankuzo, generalni direktor METRO Cash & Carry Srbija.

METRO nije jedini koji prepoznaje značaj koji velike kompanije na tržištu imaju u ohrabrivanju i podržavanju preduzetnika. Coca-Cola HBC Srbija kao partner na ovom projektu, takođe ističe njegovu važnost: „Veoma smo srećni što smo deo Dana sopstvenog poslovanja i što možemo da podržimo dugogodišnjeg poslovnog partnera, kompaniju Metro Cash &Carry. Ovo je fantastična prilika da se skrene pažnja javnosti na mala preduzeće koja su važan aspekt lokalnog ekonomskog razvoja i direktan odgovor na stopu nezaposlenosti u Srbiji“, izjavio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

Na kraju, mladi kuvari i poslastičari podelili su recept za pripremu Mille-feuille kolača.

Za ovaj kolač potrebno je:

3 kore od lisnatog testa, šećer u prahu ZA FIL 1 l mleka, 1 vanilin šećer ili 1 štap vanile, 10 žumanaca, 200 g šećera, 80 g gustina, 6 listova želatina, 500 ml ulupane slatke pavlake šećer u prahu za posipanje. Prvo  je potrebno pripremiti fil. Listove želatina potopiti u hladnu vodu, u šerpi zagrejati mleko s dodatkom vanile, i žumance sa šećerom penasto umutiti. Sjediniti smesu s gustinom, pa postepeno dodavati mleko, stalno mešajući. Vratiti na srednje jaku vatru i kuvati uz neprestano mešanje. Skloniti zgusnut fil sa ringle i sjediniti  ga sa želatinom, pa prekriti plastičnom folijom da se ne stvori pokorica. Radi postizanja penaste teksture krema u ohlađen fil lagano umešati nalupanu slatku pavlaku i odložiti u frižider. Gotovo lisnato testo, umotano u papir za pečenje, odmotati, istanjiti oklagijom, izbušiti viljuškom i pre pečenja posuti šećerom da se površina kore karamelizuje. U zagrejanoj pećnici peći na 190°C dok listovi ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Ređati naizmenično ohlađene kore, pa ohlađen fil, i pri poslednjem sloju posuti  šećerom u prahu.  Na vrh staviti sveže voće ili čokoladnu dekoraciju po izboru.

VIDEO:

Izvor: saopštenje Metro Cash & Carry Srbija

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!