Valjušci sa krompirom (nasuvo sa krompirom), tradicionalno jelo koje se nekada vrlo često spremalo u Vojvodini.
Valjušci sa krompirom, sastojci:
- 3 komada krompira
- 300 g brašna
- na vrh kašikice soli
- 100 ml vode
- 1 glavica crnog luka
- oko 100 g dimljene slanine
- 2 kašike začinske mlevne crvene paprike
Valjušci sa krompirom, priprema:
- Krompir oljuštiti i iseckati na sitnije kockice. Staviti u vodu da se kuva.
- Od brašna, soli i vode zamesiti testo. Vodu postepeno dodavati, ako je porebno, dodati jos malo vode. Umesiti testo, da nije previše tvrdo, a ni previše mekano – da se ne lepi za ruke.
- U jednu šerpu sipati vodu, pa kada provri, kidati testo na manje komadiće i spuštati u kipuću vodu.
- Kuvati oko 10 minuta a onda rešetkastom kašikom izvaditi iz vode i ostaviti sa strane.
- U tiganj staviti sitno iseckanu slaninu. Pržiti malo da pusti masnoću a onda dodati luk, sitno iseckan. Pržiti luk i slaninu 2-3 minuta a onda dodati začinsku mlevenu crvenu papriku. Lepo sve izmešati, pa dodati valjuške.
- Na samom kraju, dodati skuvan krompir, sve lepo izmešati i sjediniti. Poslužiti dok je toplo.
Tatjana Stojanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!