Venac od jabuka i oraha.
Venac od jabuka i oraha – Slađana Bokić – Recepti i Kuvar
Venac od jabuka i oraha.
- 350 gr brašna
- 40 gr putera
- 75 gr suvog grozdja
- 180 ml mleka
- 5 gr suvog kvasca
- 1 kesica vanilin šećer
- 70 gr šećera
- 100 gr oraha (sitno seckanih)
- 3 komada jajeta
- 2 kasike griza
- 1 kasika džema od kajsija
- 3 komada jabuke
- U šerpu na šporetu stavite puter, mleko i vanilin šećer, kada se mleko podgreje a puter rastopi sklonite šerpu sa šporeta. Dodajte kvasac i mešajte dok se ne rastopi.
U sud sa brašnom dodajte mleko sa rastopljenim puterom i kvascem. Dodajte 40 gr šećera, 2 jajeta, džem i suvo grožđe. Zamesite rukom testo i ostavite 30 minuta da narasta. - Jabuke oljuštite i narendajte na krupno rende. Na pobrašnjenoj radnoj površini od naraslog testa razvucite koru u obliku pravougaonika.
- Na nju nanesite narendane jabuke, pospite grizom i preostalim šećerom i seckanim orasima.
- Filovanu koru uvijte u rolat. Krajeve rolata sjedinite oblikujući venac. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na rastojanju od 5 cm makazama zasecite venac i ostavite da narasta 30 minuta.
- Preostalo jaje polupajte i odvojite belance od žumanca. Žumance izmutite viljuškom i premažite venac.
- Tepsiju stavite u rernu i pecite 45 minuta na 180 stepeni. Pečen venac servirajte na tanjir i ukrasite kriškama jabuka.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!