Zdrava hrana nekad: boranija, foto: Image by Vu DOAN from PixabayVu DOAN from Pixabay"/>
Zdrava hrana nekad: boranija, foto: Image by Vu DOAN from Pixabay

Boranija je zdrava hrana, jer sadrži mnoge vredne vitamine i minerale: vitamin A 4%, B1 7%, B2 9%, B3 5%, B5 5%, B6 11%, B9 8%, vitamin C 15%, vitamin K 14% a od minerala: kalcijum 4%, gvožđe 8%, magenzijum 7%, mangan 10%, fosfor 5%, kalijum 4%, cink 3%…

Od davnina, boranija je, uz pasulj, bila glavna hrana i nosilac zdravlja naroda našeg podneblja. O tome su sačuvani mnogi istorijski i etnološki podaci, a posebno važan izvor je knjiga Stanoja M. Mijatovića, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović i uvrstio u zbirku Srpska narodna jela i pića, u okviru edicije Srpski etnografski zbornik, koji izdala Srpska kraljevska akademija, a koja je štampana 1908. godine u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije.

Zdrava hrana: kako se spremala boranija u stara vremena?

Boranija se spremala u leto i jesen. Način pripreme je bio i mrsan i posan, ali, više se pripremala posna verzija.

Posna boranija se pripremala na ovaj način:

Boraniju bi ubrali rano ujutro, pa bi je očistili i iseckali na sitne komade, otprilike centimetar dužine. Zatim bi je oprali i napunili lonac. Nalili bi je vrućom, vrijućom vodom i posolili. U nekim domaćinstvima bi je zakiseli sirćetom, a u nekim bi dodali zelenu šljivu ili zeleno grožđe. Negde bi dodali i sitno seckani crni luk. Mrsna boranija se spremala na isti način, samo bi u nju dodavali kajmak ili jaje razmućeno u mleku.

S mesom i slaninom se boranija pripremala vrlo retko.

Mlada boranija se pripremala i u tepsiji („na tepsiju“). Boraniji bi isekli peteljke i vrh, poparili bi je i stavili u tepsiju. Zatim bi napravili dobru zapršku, kojoj bi dodali šaku pšeničnog brašna, pa kada bi bila gotova, nalili bi je vrućom vodom, posolili, dobro promešali i posuli preko boranije. Zatim bi tepsiju sa boranijom prekrili vrelim sačem, da se dobro ukrčka.

Zdrava hrana nekad: boranija - knjiga Srpska narodna jela i pića dr Jovan Erdeljanović
Zdrava hrana nekad: boranija – knjiga Srpska narodna jela i pića dr Jovan Erdeljanović

Boranija recepti sa najviše pregleda na našem sajtu:

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Zapečena boranija – Recepti i Kuvar online

Đuveč od boranije – Recepti i Kuvar online

Salata od zelene boranije – Ana Vuletić

Boranija, nutritivne vrednosti (izvor Wikipedia):

Boranija (zelena, sirova)

Nutritivna vrednost na 100 g (3,5 oz)

Energija

131 kJ (31 kcal)

 

Ugljeni hidrati

6,97 g

Prehrambena vlakna

2,7 g

 

Masti

0,22 g

 

Proteini

1,83 g

 

Vitamini

Vitamin A ekv.

(4%)

35 μg

Tiamin (B1)

(7%)

0,082 mg

Riboflavin (B2)

(9%)

0,104 mg

Niacin (B3)

(5%)

0,734 mg

Vitamin B5

(5%)

0,225 mg

Vitamin B6

(11%)

0,141 mg

Folat (B9)

(8%)

33 μg

Vitamin C

(15%)

12,2 mg

Vitamin K

(14%)

14,4 μg

 

Minerali

Kalcijum

(4%)

37 mg

Gvožđe

(8%)

1,03 mg

Magnezijum

(7%)

25 mg

Mangan

(10%)

0,216 mg

Fosfor

(5%)

38 mg

Kalijum

(4%)

211 mg

Cink

(3%)

0,24 mg

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!