Bobove pihtije.
Bobove pihtije, sastojci:
- 300 g suvog boba
- 1 kašičica soli
- 3-4 čena belog luka
- 1 dl ulja
- 1 kašičica aleve paprike
Bobove pihtije, priprema:
- Bob naliti hladnom vodom. Ovu količinu boba preliti sa litrom vode. Bob nalijete uveče kako bi preko noći nabubreo i kako biste mogli da mu skinete opnu.
- Nožem zaseći opnu i tako očistiti bob. Očišćen bob stavljati u posudu sa hladnom vodom.
- Očišćen bob staviti da se kuva na tihoj vatri. Dodati so i 2 kašike ulja.
- Pri kraju kuvanja dodati očišćen, izgnječen beli luk.
- Kašikom izvaditi zrna boba i probati da li je kuvan. Ako ima dosta vode odliti višak i izgnječiti bob. Može se umutiti i mikserom. Smesa pasiranog boba bude gustine kao za pire.
- Tako pripremljenu smesu razliti u duboke tanjire ili činije i ostaviti da se ohladi i stegne.
- Pre služenja bob iseći na kocke ili rombove i preliti uljem.
- Ulje u tiganju ugrejemo i dodamo alevu papriku.
Obično se priprema za posna slavlja i služi kao predjelo.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Odlično spremljeno jelo. Šteta što je malo teže naći namirnice za spremanje, ali se vredi potruditi. Ovo je u ravni sa veoma popularnim humusom. Bravo Gvozdena!
Hvala Dejane na lepim rečima, kad Vam bude potreban bob, javite se meni