Domaći kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Domaći kečap - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Domaći kečap (višenamenski) je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja. Ovaj recept za kečap možete koristiti za pripremu: čorbi, sosova, raznih jela, pita, pica, sendviča, brusketa…

Recept za domaći kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za domaći kečap – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

A ukoliko dodate vodu u odnosu 1:1, možete ga piti kao sok. Maslinovo ulje možete dodati tokom kuvanja ili neposredno pre upotrebe.

Kečap možete koristiti i bez dodatka ulja. Domaći kečap možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.

Količine povrća i začina nisu obavezujuće. Napravite odnos koji vam najviše odgovara. Važno je da za pripremu kečapa ili soka od paradajza birate zdrave i zrele plodove.

Predlažem sledeću kombinaciju.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Domaći kečap – by Kristina Gašpar

recept za kecap by Kristina Gaspar recepti i kuvar online 12

Domaći kečap (višenamenski) je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja.

  • 100 g crnog luka
  • 200 g šargarepe
  • 500 g paradajza (oljuštenog)
  • 1 komad crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice morske soli
  • 0,25 kašičice bibera
  • 3 komad origana (2 – 3 grančice)
  • 3 komad bosiljka (list)
  • 1 komad nane (list)
  • 1 dl maslinovog ulja
  1. Oljušten paradajz izblendirajte.
  2. Crni luk i šargarepu isecite na manje komade, dodajte beli luk i 2 dl vode.
  3. Kuvajte desetak minuta.
  4. Smesu izblendirajte i dodajte paradajz.
  5. Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa dodajte navede začine i ulje.
  6. Začinsko bilje usitnite – sitno iseckajte.
  7. Prokuvajte još koji minut.
  8. Kečap sipajte u sterilisane teglice ili flašice.

    recept za kecap by Kristina Gaspar recepti i kuvar online
  9. Čuvajte ga na uobičajen način.
Na isti način možete pripremiti i domaći sok od paradajza. U tom slučaju savetujem da povećate količinu paradajza za 100 posto.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!