Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Poreklom sam iz Vojvodine, tačnije iz Banata, ali do skoro nisam znala da se ovo jelo zove “nasuvo”. Mada “nasuvo” svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više. Bilo kako bilo, moja baba kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki.

Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Baba je uvek pravila i ajnpren čorbu kada i grenadir marš. Recept za ajnpren čorbu, možete naći OVDE.

Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje, kako testenine tako i krompira. Navodim osnovne začine koje je baba koristila za pripremu ovog jela.

Pored dole navedenih začina, dodajem i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je, po meni, u ovom jelu neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.

Grenadir marš, sastojci:

  • 700 g krompira
  • 250 g testenine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje po potrebi
  • začini: so, biber i mešavina začina
Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Grenadir marš, priprema:

  • Krompir oljuštiti, iseći na kockice i obariti.
  • Testeninu skuvati prema uputstvu sa kesice.
  • Luk pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
  • Ukoliko dodajete alevu papriku, dodajte je u luk i propržite nekoliko sekundi.
  • Sjedinite sve sastojke i začinite po ukusu.
  • Sveže začinsko bilje, dodajte na kraju.

Uz ovo jelo se savršeno slaže kupus salata. Od začinskog bilja naječešće koristim: peršunov list, origano i bosiljak. Sada sam napravila miks kresa, rukole, origana bosiljka i peršuna. Po tradicionalnom, izvornom receptu, ne ide začinsko bilje.

Ono tada, osim peršuna, nije bilo popularno kao sada. Ali to svakako ne znači da jelo ne treba da prilagodite kako svom ukusu tako i gastro trendovima.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!