Kosovska filija - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Kosovska filija - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača, ja sam je tako i napravila.

Kosovska filija, sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 700 ml vode,
  • 3 jajeta,
  • kašičica soli i
  • 300 g kajmaka.

Kosovska filija, priprema:

  • Od brašna, jaja, soli i vode, zamesiti testo, malo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača.
  • Tepsiju podmazati sa mašću, zagrejati, pa kutlačom, kako bi moja baba rekla paljom, sipati testo i ravnomerno rasporediti kao za palačinke, pa peći da porumeni.
  • Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
  • Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala i testa i kajmaka. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija.
  • Pečenu filiju iseći i služiti.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!