Home Recepti Mekike sa domaćim kvascem od jabuka – Gvozdena Živković

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka – Gvozdena Živković

0
Mekike sa domaćim kvascem od jabuka - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Vreme potrebno za čitanje: 2 minuta

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka – došlo neko teško vreme, mi kao što nas dao Bog, u svakoj situaciji pronalazimo neko rešenje.

Desilo se sada da je došlo do nestašice kvasca, ja sam, evo, pokušala i uspela da napravim kvasac od jabuka.

Za izradu ovog kvasca, potrebno je strpljenja, potrebna vam je jedna srednja nakisela jabuka, 2 dl vode, 1 kašika šećera, 6 kašika pšeničnog brašna i 2 kašike kukuruznog brašna.

Prvi dan. Operite jabuku, očistite je od semena, nasecite na sitnije komadiće, dodajte šećer i prelijte mlakom vodom. Poklopite posudu i ostavite na toplom mestu 24 časa.

Drugi dan. Kroz cediljku ocedite vodu od jabuka. U teglici sa zatvaračem, dodajte oba brašna, dobro ih promešajte, dodajte mešajući vodu od jabuka. Kada dobijete masu bez grudvica kao za palačinke, zatvorite poklopcem i ostavite 24 časa na toplom.

Treći dan. Možete koristiti kvasac. Prilikom korišćenja kvasca uvek 1/4 ostavite u tegli. Dodajte još 3 kašike brašna i vode da dobijete testo kao za palačinke. Zatvorite posudu i ostavte u frižider do upotrebe.

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka, sastojci:

  • 300 grama pšeničnog brašna
  • malo soli
  • 1 kašika ulja
  • kvasac od jabuka
  • 1,5 dl mlake vode i
  • ulje za prženje

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka, priprema:

  • U brašno umešajte so, dodajte pripremljen kvasac i ulje. Mlakom vodom zamesite žitko testo, ostavite na toplom mestu bar sat vremena da nadođe.
  • Zagrejte ulje, pokvasite ruke vodom i od testa oblikujte mekike. Lagano ih spuštajte u zagrejano ulje.
  • Kratko ih pržite sa obe strane. Odlažite ih na kuhinjski papir.

Saveti:

  • Ovo su posne mekike, možete ih služiti uz ajvar ili slatke sa džemom ili šećerom, po želji.
  • Ako sa ovim kvascem mesite hleb, potrebno je više vremena da nadođe. Dobro je zamesiti hleb uveče i peći ga izjutra.
  • Jako su ukusne, nama su se baš dopale. Imam kvasac u kući, ali sam probala „za nedaj Bože“.

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Exit mobile version