Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Vreme je slava, a uskoro počinje i Božićni post, pravo vreme da svoju trpezu obogatite nekim novim predjelom. Može to biti deo slavskog posluženja, a možete i svoje ukućane obradovati. Ovog puta sam odabrala 2 topla i 2 hladna posna predjela.

 

ZAPEČENI ŠAMPINJONI

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci:

  • 500 gr krupnijih šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 0,5 dl ulja
  • 100 gr biljnog kačkavalja
  • po želji biljni začin, biber i peršunov list

Priprema:

  • Šampinjone očistiti i odvojiti drške od šeširića.
  • Na ulju propržiti luk i sitno iseckane drške i začiniti po želji.
  • Pleh malo namazati uljem, poslagati šampinjone i napuniti svaki otvor na šeširiću nadevom.
  • Peći u rerni na 250 stepeni 30 minuta.
  • Izvaditi iz rerne i preko svakog šeširića staviti narendan kačkavalj, vratiti u rernu i zapeći oko 5 minuta.

POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci :

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g šampinjona
  • 1 praziluk
  • malo ulja
  • po želji biber, so ili biljni začin
  • 100 g posnog biljnog kačkavalja

Preliv:

  • 1 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Priprema:

  • Oprane, očišćene i iseckane šampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.
  • Začiniti po ukusu, skloniti sa ringle i umešati 100 g narendanog biljnog kačkavalja.
  • Pripremiti preliv tako što ćete prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prašak za pecivo.
  • Podmazati pleh uljem i slagati pitu, praviti trouglove: svaku koru poprskati prelivom, saviti na pola, poprskati i opet presaviti na pola. Dobićete dugu traku na čijem kraju stavite kašiku fila i savijati po ivicama da se dobije trougao.
  • Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeći pitu da bude rumena.
  • Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi.

BRZA SALATA OD KROMPIRA

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci:

  • 3-4 srednja krompira
  • 1 konzerva tunjevine
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 2 kisele šargarepe (iz turšije)
  • po ukusu so i biber
  • po želji crveni luk ili praziluk

Priprema:

  • Krompir skuvati u ljusci, očistiti ga, izgnječiti na grubo.
  • Tunjevinu ocediti od ulja, ili možete i njega staviti, i sve to sjediniti. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
  • Dodati sitno iseckane kisele krastavce, šargarepu i luk, sve dobro promešati i servirati rashladjeno.

POSNA RUSKA SALATA

Posna predjela - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Posna predjela – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sastojci za salatu:

  • 500 g kuvane ribe bez kostiju (som, oslić)
  • 500 g barene mešavine za rusku salatu
  • 5 komada kiselih krastavaca

Sastojci za posni majonez:

  • 1/2 l vode
  • 1 kašika biljnog začina
  • 3 kašike gustina (30g)
  • 1 dl ulja
  • 1/2 limuna – sok
  • 2 kašičice senfa

Priprema:

  • Ribu skuvati i očistiti od kostiju te je iseckati na sitnije komade.
  • Povrće skuvati i prohladiti.
  • Krastavce sitno iseckati i sjediniti sa prethodnim sastojcima.
  • Po želji posoliti.
  • Staviti vodu da se kuva sa biljnim začinom.
  • Kad proključa, vodom se preliju 3 kašike gustina i vrati se na ringlu da se kuva dok se ne zgusne smesa. Ovo se ovako radi da se ne bi stvorile grudvice.
  • Kad se masa zgusne skloniti sa ringle i mutiti mikserom uz dodavanje kap po kap ulja.
  • Dodati sok od limuna i senf i sve dobro sjediniti.
  • Ovim majonezom preliti povrće i ribu, sve dobro sjediniti i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!