Posna sarma - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna sarma - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Posna sarma – najpopularnija tokom božićnog posta. Kada je reč o posnoj sarmi, slobodno pustite mašti na volju. Možete je puniti čime god želite.

Posna sarma sa povrćem – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

sarma sa povrcem2

  • 6 kašika ulje
  • 1 komad crni luk (sitno seckan)
  • 0,5 komada praziluk (sitno seckan)
  • 1 komad šargarepa (rendana)
  • 0,25 komada celer (rendan)
  • 1 komad crvena paprika (sitno seckana)
  • 7 komada šampinjoni (sitno seckanih)
  • 1 kašika aleva paprika
  • 1 kašičica ljuta paprika (mrvljena)
  • 0,5 kašičice biber (mleven)
  • 2 komada beli luk (sitno seckan)
  • 1 šolja pirinač
  • 15 listova kiseli kupus
  • 3 lista lovor
  1. Na vrelom ulju pržite crni luk i praziluk dok ne porumene.
  2. Kada porumeni dodajte rendanu šargarepu, celer, papriku i šampinjone.
  3. Pržite na visokoj temperaturi uz neprekidno mešanje.
  4. Dodajte začine i pirinač.
  5. Dodajte pola šolje vode i kuvajte dok pirinač ne upije vodu (nekoliko minuta)
  6. Po ukusu dodajte so, ukoliko kupus nije dovoljno slan.
  7. Uvijte sarme na uobičajen način.
  8. Lonac ili šerpu obložite listovima kupusa, poređajte sarme, dodajte lovorov list, prekrijte listovima kupusa i nalijte vodom i/ili rasolom da ogrezne.
  9. Sarmu krčkajte na srednjoj temperaturi dok kupus ne omekša, oko sat i po.

    sarma sa povrcem5

Sarmu možete kuvati u rerni (u posudi sa poklopcem) ili u ekspres loncu (u tom slučaju je dovoljno da se kuva 20-25 minuta ).

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!