Recept za kečap - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za kečap - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Recept za kečap – kako spremiti domaći kečap?

Domaći kečap (višenamenski) je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja. Ovaj recept za kečap možete koristiti za pripremu: čorbi, sosova, raznih jela, pita, pica, sendviča, brusketa…

A ukoliko dodate vodu u odnosu 1:1, možete ga piti kao sok. Maslinovo ulje možete dodati tokom kuvanja ili neposredno pre upotrebe.

Kečap možete koristiti i bez dodatka ulja. Domaći kečap možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.

Količine povrća i začina nisu obavezujuće. Napravite odnos koji vam najviše odgovara. Važno je da za pripremu kečapa ili soka od paradajza birate zdrave i zrele plodove.

Recept za kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za kečap – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za kečap – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za domaći kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za domaći kečap – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Predlažem sledeću kombinaciju.

Sastojci:

  • 100 g crnog luka
  • 200 g šargarepe
  • 500 g oljuštenog paradajza
  • 1 crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice morske soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2-3 grančice origana
  • 2-3 lista bosiljka
  • 1 list nane
  • 1 dl maslinovog ulja

Priprema:

  • Oljušten paradajz izblendirajte.
  • Crni luk i šargarepu isecite na manje komade, dodajte beli luk i 2 dl vode.
  • Kuvajte desetak minuta.
  • Smesu izblendirajte i dodajte paradajz.
  • Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa dodajte navede začine i ulje.
  • Začinsko bilje usitnite – sitno iseckajte.
  • Prokuvajte još koji minut.
  • Kečap sipajte u sterilisane teglice ili flašice.
  • Čuvajte ga na uobičajen način.

Na isti način možete pripremiti i domaći sok od paradajza. U tom slučaju savetujem da povećate količinu paradajza za 100 posto.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!