Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

U poslednje vreme je sve popularnija testenina od povrća, najčešće od tikvica. Kako je sezona tikvica uveliko u toku, preporučujem da isprobate ovaj specijalitet. Testenina bez glutena, bez ugljenih hidrata – testenina – koja nije testenina.

Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Testenina od tikvica je jednostavna za pripremu – poenta je u načinu sečenja – tikvice se seku na rezance i to je sve.

Testenina od povrća, sastojci:

  • 1 žuta paprika
  • 2 šargarepe
  • 2 mlade tikvice
  • 1-2 kašike ulja po izboru
  • začini po ukusu
Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Testenina od povrća, priprema:

  • Papriku izrendajte ili isecite na sitnije komade.
  • Šargarepu isecite na tanke rezance (možete oibičnim nožem ili specijalnim nožem koji možete videti na fotografiji).
Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
  • Prodinstajte šargarepu i papriku na srednjoj temperaturi, oko 5 minuta.
  • Tikvice isecite specijalnim nožem – na rezance.
  • Dodajte ih u šerpu, začinite i dinstajte na nižoj temperaturi dok ne postanu staklaste.
  • Vaša testenina od povrća je spremna za upotrebu.
Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
  • Testenina od povrća se može konzumirati ovako pripremljena u dodatak rendanog sira ili uz neki sos po izboru.

Napravite kombinaciju koja vam najviše odgovara i koju toleriše vaš način ishrane/dijeta.

Tokom letnjih meseci, kao poseban začin za jela od povrća koristim magi biljku (ljupčac, selen).

Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

U ostalim mesecima je koristim kada ne zaboravim da je osušim.

Ova biljka ima specifičnu notu, pa čorbama, supama i potažima daje posebnu aromu. Ako se do sada niste sretali sa magi biljkom, savetujem da je potražite. Izgledom podseća na list celera.

Uz ovako pripremljenu “testeninu” sam poslužila salatu od celera (koristila sam samo drške) i bezglutensku proju.

Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Drške od celera iseckajte na manje komade i dinstajte oko pet minuta u sopstvenom soku. Začinite ih po ukusu – biberom, sirćetom, uljem, peršunovim listom…

A kako mi je bezglutenska projara vazdušasta, otkriću vam “tajnu” nekom drugom prilikom.

Testenina od povrća - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Testenina od povrća – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Podrazumeva se da bezglutensku testeninu možete “obogatiti” mesom.

Bezglutenska testenina se može pripremiti samo od tikvica i iskoristiti kao osnova za neko jelo.

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!