Čorba od šargarepe - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Čorba od šargarepe - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online

Čorba od šargarepe -nekako većina mojih ukućana baš i ne voli kuvanu šargarepu, pa se uvek dovijam kako da im približim to veoma hranljivo i zdravo povrće.

Ako i vi imate sličan problem, probajte sa ovom ukusnom čorbicom. Sladunjavog je ukusa, ali je rado pojedu svi bez prigovaranja kako baš i ne vole šargarepu.

Čorba od šargarepe - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Čorba od šargarepe – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online

Čorba od šargarepe – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online

Corba od saragarepe

Nekako većina mojih ukućana baš i ne voli kuvanu šargarepu, pa se uvek dovijam kako da im približim to veoma hranljivo i zdravo povrće. Ako i vi imate sličan problem, probajte sa ovom ukusnom čorbicom. Sladunjavog je ukusa, ali je rado pojedu svi bez prigovaranja kako baš i ne vole šargarepu.

  • 4 komada šargarepe (Iseckano na kockice)
  • 1 komad krompira (Iseckanog na kockice)
  • 0,5 komada praziluka (Iseckanog sitno)
  • 1 čen belog luka (Iseckan na četvrtine)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica Vegete mediterano
  • 0,5 kašičice kurkume
  • 0,5 kašičice đumbira (U prahu)
  • 2 kašičice bosiljka (suvog, usitnjenog)
  • 100 mililitara maslinovo ulje
  • 1 litar vode
  1. Očistiti šargarepu (tanko skinuti gornji sloj kožice ili je dobro oprati, ako joj znate poreklo). Odseći pola praziluka (ja to uvek radim uzduž da bih imala i onaj zeleni deo u čorbici). Oljuštiti krompir. Očistiti beli luk. I pripremiti začine u jednoj činijici. Izmeriti litar vode, da vam bude pri ruci.
    IMG 20151106 135125
  2. Iseckati praziluk na sitne kolutiće. Isecakti šargarepu i krompir na kockice. Iseći beli luk na 4 dela.
  3. Ugrejati maslinovo ulje i na njemu kratko propržiti praziluk i beli luk. Dodati kockice šargarepe i krompira i takođe kratko propržiti – sve ukupno oko 5 minuta.
  4. Dodati 1/2 litra vode i ostaviti da se sve kuva na tihoj vatri, ali da stalno vri. Povremeno promešati i ako treba doliti još vode, ali ne previše. Kada je sve povrće mekano, izmiksati ga u blenderu ili štapnim mikserom da se pretvori u kašu. I potom vratiti na vatru.
  5. Dodati sve navedene začine i ostatak do 1 litre vode. Promešati. Ukoliko vam se čorba učini gustom, dodajte još malo vode, jer treba da ima gustinu čorbe a ne pirea. Prokuvajte na tihoj vatri još 2-3 minuta.
  6. I, čorba je spremna za serviranje. Možete dodati malo pavlake u svaki tanjir i par listova svežeg bosiljka, kao ukras.
    IMG 20151106 144851
Veoma slično pravim i sve ostale čorbe od povrća – kao što je bundeva, tikvica, pečurke, krastavci… Razlika je jedino u korišćenim začinima, a oni se i onako dodaju prema ukusu svakog kuvara.

Ove čorbe mogu da se jedu i hladne, iako su meni draže tople. Takođe, često ih pravim kao topli večernji obrok u hladnim danima.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!