Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.

Doduše i liči na pekarski burek. Jednostavno je za pravljenje pa vam zato preporučujem da probate da napravite, ako ste ljubitelj bureka. Možete da preskočite sir i da stavite neki drugi nadev ili jednostavno ostavite prazno. Sve je na vama i onako kako vi volite.

Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Burek ili pita? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Burek ili pita? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

DSCF0554 570x427

Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.

Pita ili burek, sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 300 g belog sira (u kockama)
  • 250 ml mineralne vode (tople)
  • 150 ml masti (ili ulja)
  • 1 kašičica soli (po ukusu)

Pita ili burek, priprema:

 

  1. U dubljoj posudi pomešati toplu vodu, mast i so (paziti na količinu soli ako je sir slan).Uzeti odgovarajuću tepsiju ili šerpu srednje dubine i podmazati je mašću. Na dno staviti 2 kore, koje ste poprskali pripremljenom mešavinom, ali kore ukrstite i ostavite krajeve da vise preko posude. Odvojiti i 2 kore za odozgo a ostatak kora zgužvati, umakati u smesu od vode i ulja i slagati u šerpu /polovinu kora/.
    DSCF0168
  2. Sada naneti izmrvljen sir i opet slagati ostatak zgužvanih kora umočenih u smesu od vode i masti.
    DSCF0544 570x427
  3. Odozgo staviti preostale 2 kore i njih poprskajte smesom, preklopiti prema unutra kore koje vise preko šerpe i zaliti ostatkom smese od vode i masti.
    DSCF0549 570x427
  4. Za to vreme zagrejati rernu na 250″C i staviti burek da se peče dok ne porumeni.
    Burek je pečen za možda nekih 20 minuta. Izvadite ga iz rerne, prevrnite na odgovarajuću tacnu ili tanjir.
  5. Sačekajte nekih desetak minuta i burek isecite na parčiće i dok je još vruć poslužite uz jogurt ili po želji.
    DSCF0552
  6. Prijatno!
    DSCF0554 570x427

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!