KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: babine vanilice - Jelica Podraščanin
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: babine vanilice - Jelica Podraščanin

Babine vanilice.

Babine vanilice, sastojci:

  • 1 celo jaje,
  • 1 žumance,
  • 1 velika šolja masti,
  • 1 velika šolja šećera,
  • 2 velike šolje brašna i malo više ako je potrebno,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • kora i sok od jednog limuna.

Za spajanje kolutova potrebno je:

  • pekmez od šljiva, kajsija ili neki drugi pekmez,
  • šećer u prahu,
  • 2 kesice vanilin šećera, za uvijanje vanilica.

Babine vanilice, priprema:

  • U posudu staviti mast, jaje, žumance i šećer i promešati rukom, sok od limuna i nastruganu koru limuna. Dodati brašno pomešano sa kašičicom sobe bikarbone i zamesiti testo.
  • Testo odmah razvući oklagijom na debljinu od oko 7-8 milimetara i modlom za vanilice ili rakijskom čašicom vaditi krugove koje ređati u tepsiju u koju se stavi pek papir.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10-15 minuta i paziti da ostanu bele.
  • Na pečen krug namazati pekmez i spojiti sa drugim krugom i uviti u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.
  • Ove vanilice mogu odmah da se jedu.

Dobijene vanilice su dovoljne za 10 osoba. Vanilice se pripremaju oko 2 sata. Vanilice se stave na sto i uzima ih svako sam koliko može da pojede.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!